Пожарът край печално известната с аварията от 1986 г. атомна

...
Пожарът край печално известната с аварията от 1986 г. атомна
Коментари Харесай

Продължава гасенето на огнища от пожара край Чернобилската АЕЦ

Пожарът край печално известната с повредата от 1986 година атомна централа в Чернобил кардинално е сподавен, във вторник продължава гасенето единствено на обособени новопоявили се огнища на територията на пет лесничейства в 30-километровата ограничаваща зона край затворените нуклеарни реактори. Заради възникването на нови огнища вътрешният министър на Украйна Арсен Аваков съобщи, че се организира антидиверсионна интервенция на неговото ведомство и националната армия в гората на Чернобил, съобщи съветската организация ТАСС.

Така информацията на българския Национален действен щаб за битка с ковид, дадена изненадващо на петминутен брифинг в последния час на понеделник, че пожарът е сподавен 70 часа по-рано се оказва по-скоро погрешна. Коректно обаче е изказванието на шефът на дирекцията за пожарна сигурност основен комисар Николай Николов, че превишени равнища на радиация над страната ни няма.

Такива не е имало и в дните от пламването на пожара край затворената нуклеарна централа на 4 април. Огънят унищожи 12 села, чиито поданици са били евакуирали още след повредата през 1986 година Изгорели са и огромни горски масиви. На 15 април украинските управляващи оповестиха, че откритите огньове са изцяло премахнати, само че на идващия ден поради мощния вятър тлеещите огнища се разгоряха още веднъж, напомня ТАСС. Към момента пожарникарите към момента работят на територията на пет лесничейства в Житомирска област край Чернобил.

Разследват се аргументите за възникването на пожарите като измежду версиите са както невнимателно боравене с огън, повреда в електрическата мрежа в района и опит за прикриване на противозаконна сеч.

Шефът на службата за изключителните обстановки Николай Чечеткин увери, че липсва опасност за защитния саркофаг, построен над разрушените реактори на централата след гърмежа през април 1986 година Тяхното гориво е извадено и не съществува заплаха от нова нуклеарна злополука.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР