Пожар изгори 15 декара тръстики в защитена зона Дуранкулашко езеро.

...
Пожар изгори 15 декара тръстики в защитена зона Дуранкулашко езеро.
Коментари Харесай

Пожар унищожи 15 декара тръстики в защитена зона Дуранкулашко езеро

Пожар изгори 15 декара тръстики в предпазена зона Дуранкулашко езеро. Това се случи на 5 февруари, дни откакто отбелязахме Световния ден на влажните зони , оповестяват от коалиция " За да остане природа в България ". Според наблюденията ѝ, това се случва всяка година. С цел унищожаването на влажните зони постоянно се прибягва и към пресушаване и засипване, като по-късно следва застрояване. От там приканва за съблюдаване на законите, защитаващи значими естествени местообитания и типове.

Те изясняват и какво става в предпазените зони при пожар:

• умират доста земноводни, влечуги, безгръбначни животни, а от време на време и дребни бозайници, които се озовават в клопката на огнената буря.

• според от сезона, растителността може да не се възвърне в задоволително количество и по този начин доста птици могат да останат без места за гнездене.

• пепелта може да докара до еутрофикация, т.е. замърсяване на водата, и може да изчезнат рибите.

• нарушава се салдото в екосистемата и това може да докара до повече вредители като комари, а в това време косенето на тръстика, в случай че се прави по проект, може да е потребно за екосистемата

• още по-сериозни са вредите в преходните зони - пасища и съседен екотон, тъй като там живеят животните, които не могат да избягат - като костенурки, дребни бозайници и други
 Снимка 562779
Източник:

" Много от влажните зони, против които има годишни похищения, са под няколко отбрани - като Натура 2000 зони , като предпазени местности, като Рамсарски места, които страната ни е идентифицирала като значими за запазване с оглед подписаната спогодба.

И въпреки всичко доста значими за биоразнообразието места у нас към момента нямат нужната отбрана. На този декор припомняме, че една от общо 14-те дейни наказателни процедури на Европейската комисия против България в бранша " Околна среда " е точно за необявяване на зоните от природозащитната мрежа " Натура 2000 " със заповеди, които задават съответни режими и цели за запазване. Това важи за 194 от общо 229 територии ", оповестиха от " За да остане природа в България ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР