Походът на Apple към $1 трилион направи по-богати редица милиардери

...
Походът на Apple към $1 трилион направи по-богати редица милиардери
Коментари Харесай

Уорън Бъфет е сред големите печеливши от рекорда на Apple

Походът на Apple към $1 трилион направи по-богати редица милиардери и по-дребни вложители. Един от най-големите спечелили е Уорън Бъгет. Неговата Berkshire Hathaway е вторият максимален акционер в софтуерната компания с дял към пет %, написа Wall Street Journal.

BH закупи акции на Apple през първото тримесечие на 2016 година. Компанията купи скъпи бумаги за към $1 милиарда при цена към $99,02 за един дял - или на половина на цената, на която те се търгуват през днешния ден.

По-късно BH устойчиво усилваше своя дял, инвестирайки над $30 милиарда сред първото тримесечие на 2016 и първите три месеца на 2018 година На база на цената на Apple инвестицията към този момент е набъбнала до $50 милиарда и е най-голямата в портфолиото на Бъфет.

Легендарният вложител обичайно не влагаше в софтуерни компании, само че съобщи, че харесва Apple, защото тя съставлява бизнес за търговия на дребно със мощен бранд.

Най-големият вложител в Apple към момента е фондът Vanguard Group с 342 милиона дяла. Заедно с BlackRock и State Street, трите имат съвсем 16% от акциите на Apple.

Някои от най-големите печеливши обаче се оказват ранни акционери, които не са се отказали от компанията, даже и през сложните ѝ години в средата на 90-те.

Марк Кафлин, който е работил за компания, която е продавала компютрите на Apple, е получил към 1 000 дяла през 1980, а година по-късно спечелил още. Тогава цената им е била 51 цента на дял. Когато Джон Съли, тогава назначен за CEO на Apple, гони Стив Джобс през 1985 година, Кафлин продава някои от дяловете, само че резервира множеството. Когато Джобс се връща, той купува още. Сега пресмята, че 60% от общото му положение е в акции на компанията.

" Финансовият ми консултант всяка година ми се караше за тези акции - в продължение на 15 години. Но аз се бях срещал с Джобс и имах вяра в него ", споделя той. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР