Погледите на британците сега са насочени към първото посещение на

...
Погледите на британците сега са насочени към първото посещение на
Коментари Харесай

Принц Уилям и Кейт Мидълтън са на юбилейно посещение в Ямайка в опит да запазят монархията

Погледите на британците в този момент са ориентирани към първото посещаване на херцога и херцогинята на Кеймбридж в Ямайка, където блестящо свети фарът на републиканската концепция, оповестява Българска телеграфна агенция.

Вчера 39-годишният Уилям и 40-годишната Кейт поеха на поредност от пътувания, отдадени на платинения празник на кралицата, които ще ги отведат също по този начин в Белиз и Бахамските острови.

В Ямайка те ще се срещнат с министър-председателя Андрю Холнес, ще участват на честване на Боб Марли и ще одобряват парада на въоръжените сили на страната. Успехът на тяхната задача може да дефинира дали те ще царуват като крал и кралица на Ямайка, която получи самостоятелност от Англия през 1962, написа политическият наблюдаващ на " Таймс ".

Републиканското придвижване в Ямайка не е ново. През 2012 година министър-председателката Порша Симпсън-Милър, която последовател на републиканската форма на ръководство, в речта си при встъпването си в служба даде обещание да постави завършек на монархията.

След декларацията ѝ министерството на външните работи изпрати едно от най-ефективните по това време " оръжия " - принц Хари - на обиколка на Белиз, Бахамите, Ямайка и Бразилия. Часове преди срещата с Хари Симпсън-Милър предложи Англия да се извини и да заплати отплата за " злите и жестоки години на робството ", като не пропусна да съобщи решимостта си да отстрани монархията.

Няма подозрение, че Ямайка би трябвало да стане република, сподели Андрю Холнес, нейният министър-председател дни след историческия ход на Барбадос предходната година,  който скъса връзките си с монархията.

Професор Филип Мърфи, шеф на Института за проучвания на Британската общественост на Лондонския университет, счита, че Ямайка е представител на наклонността за отвод от монархията, тъй като политическата воля е мощна и въпросът за репарациите за колониализма и робството придава спомагателна морална тежест на републиканската идея.

През 2020 година генерал-губернаторът на Ямайка разгласи, че ще престане да носи кралските отличителни знаци на Ордена " Свети Михаил и Свети Георги ", на който е изобразен бял архангел, стъпил на врата на Сатаната, показан като негър мъж.

Въпреки даваните десетилетия наред обещания от страна на държавните управления и изследванията, показващи, че половината от жителите на Ямайка поддържат републиката, Ямайка не подхваща дейности, написа анализаторът. Барбадос беше неповторим с това, че не разгласи референдум, с който да се съобщи, че английската кралица към този момент не е държавен глава на страната, а министър председателят Миа Мотли употребява болшинството си, с цел да прокара това решение.

Всичките осем останали карибски кралства - Белиз, Ямайка, Бахамските острови, Антигуа и Барбуда, Гренада, Сейнт Лусия, Сейнт Винсент и Гренадин и Сейнт Кристофър и Невис - би трябвало да провеждат референдуми, с цел да се откажат от монарха. Професор Мърфи счита, че никой към момента не е имал смелостта да рискува да го направи, тъй като референдумите са непредвидими, а формалната линия на Бъкингамския замък остава непроменена: " Въпросът за ямайския държавен глава е напълно въпрос на държавното управление и народа на Ямайка ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР