Поезията като ласка към душата на възрастните хора – това

...
Поезията като ласка към душата на възрастните хора – това
Коментари Харесай

Поезията като ласка - проект свързва творци с възрастни хора

Поезията като милувка към душата на възрастните хора – това прави планът „ Да се чуем “ от Фондация „ Елизабет Костова ”.

Проектът превежда душата и ползите на възрастните на езика на художественото слово , сподели пред БНР Милена Делева от фондацията.

Проектът включва телефонна връзка сред самотни възрастни хора и модерни поети , които по-късно са написали произведения по споделеното и разказаното в тези диалози.

Започнал е във вихъра на пандемията, когато изолацията се усещаше по-силно.

Възрастните хора са били подбрани посредством пенсионерски клуб в Пловдив и Фондация „ Пловдив 2019 “.

За нас беше значимо да бъдат възрастни хора, които нямат обществена мрежа, разясни Милена Делева в предаването „ Хоризонт до обед “.

След предварителни изявленията утвърдените възрастни хора в границите на месец всяка седмица са се чували по телефона с един от създателите .

След това поетите са основали къси творби , които са към този момент подготвени.

Възрастните хора се явяват съавтори, означи Делева.

Може ли поезията да бъде подарък за душата в зенита на живота?

„ Този зенит може да бъде доста деен и креативен интервал. С този план желаеме да покажем, че възрастните хора с малко поддръжка от обществото и вслушване в гласа и потребностите им могат да бъдат дейни , могат да бъдат щастливи. “

Тъй като планът е обхванал хора от Пловдив, Милена Делева мечтае самодейността да се разрасне и към поданици от по-малки обитаеми места, както и да се трансформира в стратегии и културни политики.

По плана е планувано да се появят 10 литературни портрета с огромни билбордове на общодостъпни места, както и да се организира уъркшоп по мемоарно писане , който обаче към този момент се отсрочва поради епидемиологичната конюнктура.

Литературното четене на творбите ще се състои през април следващата година.
Повече по тематиката чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР