Поевтиняването на горивата по бензиностанциите в страната продължава, но става

...
Поевтиняването на горивата по бензиностанциите в страната продължава, но става
Коментари Харесай

Горивата поевтиняват мъчително, средно с по 1 стотинка на пет дни

Поевтиняването на горивата по бензиностанциите в страната продължава, само че става на дребни стъпки и много трудно, демонстрира инспекция на цените в профилираният уебсайт Фуело.

Средно на пет дни имаме намаляване на главните и най-често употребявани горива с по 1 стотинка. За целия интервал от 12 декември до 11 януари 2023 година поевтиняването на най-масовия бензин А95 е 13 стотинки. За същия интервал дизелът е поевтинял с 19 стотинки, само че той потегля от много по-висока база. В проценти поевтиняването на тези 30 дни е 4.73 за А95 и 6.33 за дизела.

Защо това е по този начин, няма действително пояснение. Преди дни Блумбърг заяви, че съветският нефт Urals се търгува под 40 $ за барел или на към 50% от цената на Brent, само че това не се вижда отразено по българските бензиностанции.

Сорт Urals, доста по-голям експортен поток от всеки различен недопечен нефт, който Русия продава, беше 37,80 $ за барел в пристанището на Балтийско море Приморск в петък, съгласно данни, предоставени от Argus Media. Глобалният бенчмарк Brent се откри на 78,57 $ в същия ден.

А ни убеждаваха, че с дерогацията, която имаме да купуваме от съветския нефт, ще се намалят и цените на бензиноколонките. За съпоставяне, в Гърция, която употребява Brent е 1.84 евро за литър през днешния ден, което е към 3.62 лв.. По цените на потребления нефт цената у нас би трябвало да е към 1.84 лв. за литър,но не е.

Към днешна дата междинната цена на бензин А95 в страната е 2.62 лв., елементарният дизел е 2-96 лв. за литър, а А98 се продава за 3.01 лва за литър. метанът остава най-скъп с цена от 3.63 лв. за кг.По области най-евтини горива могат да се купят в Ямбол, велико Търново и Русе.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР