Поевтиняване на стоките у нас не може да се очаква,

...
Поевтиняване на стоките у нас не може да се очаква,
Коментари Харесай

Любомир Дацов: За да се стигне до 3% бюджетен дефицит, трябва да се намерят отнякъде 3 млрд. лв.

Поевтиняване на стоките у нас не може да се чака, до момента в който инфлацията е позитивна. Това разяснява икономистът Любомир Дацов, в отговор на новината, че инфлацията у нас е спаднала до 14%. Според специалиста, съглашението сред обединенията на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за понижаване на бюджетния недостиг до 3%, не може да стане без увеличение на налозите.

За да паднат цените, би трябвало да има негативна инфлация. От началото на годината ние имаме 2.5% инфлация. Тоест, всеки месец имаме някъде към 0.8% инфлация – толкоз беше на годишна база преди.

„ За да има намаляване на цените, ние би трябвало да имаме минус 15, минус 20 % инфлация. А в случай че тя е 5-6%, това значи, че цените са се нараснали с 5-6% по отношение на това, което е достигнато към този момент “, разясни Дацов.

Линиите на инфлацията са съвкупното предложение. Ние имаме няколко огромни казуса. Едно е, че бюджетът продължава да „ ръси пари “ – всеки месец сред 600 и 800 милиона недостиг. Което значи, че ти помпаш инфлацията.
Няма казване от кое място ще бъдат понижени налозите, показва икономистът.

За да се стигне до 3% бюджетен недостиг, би трябвало да се намерят отнякъде 3 милиарда лв. по отношение на тренда на разноските, който е в този момент. Откъде ще бъдат понижени тези разноски, пита той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР