Поемането на таксите за детска градина на деца от уязвими

...
Поемането на таксите за детска градина на деца от уязвими
Коментари Харесай

Поемат таксите за детска градина на деца от уязвими семейства

Поемането на таксите за детска градина на деца от уязвими фамилии ще бъде част от нов план, който се разисква сега с Европейска комисия. Това заяви пред публицисти заместител - просветителният министър Деница Сачева, която взе участие в конференция " Грижа в ранната възраст ", проведена от Фондация " За Нашите деца ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Проектът е на стойност 82 милиона лв. и е ориентиран към детските градини. Поемането на таксите на деца от обществено слаби фамилии най-вероятно ще стане от идната образователна година.

Ранното детско развиване е един от целите на нашето министерство, съобщи Сачева и добави, че в работата по механизма за обсег на децата назад в просветителната система, от министерството постоянно са поставяли акцент върху това децата още в ранна възраст да посещават детска градина. Проучвания потвърждават, че децата, които вървят на детска градина, доста по-рядко отпадат по-късно от учебно заведение, също така се социализират по-добре.

В момента в България има към 80 % обсег на децата в предучилищна възраст, като задачата е този обсег да се увеличи до 90 % до 2021 година, сподели Сачева.

Тя заяви, че сега министерството, дружно с други ведомства, представители на гражданския бранш и университетските среди, създава тактика за ранно детско развиване, която ще бъде показана до края на тази година. Стратегията стъпва върху мултидисциплинарен метод за интеграция на другите системи - здравна, обществена и просветителна, както и на доста работа с родители и с цялата общност, с цел да се разбере значимостта на вложенията в ранно детско развиване.

От април април 2016 година фондация " За Нашите Деца " извършва тригодишен план " Грижа в ранната възраст " с финансиране от фондация " ОУК " чиято съществена цел е подобряването на развиването и благосъстоянието на децата в ранната детска възраст (0-7 г.) посредством въвеждане на интегриран здравно-социален метод към грижата за тях, описа Иванка Шалапатова, шеф на фондацията. Чрез плана се трансформират част от практиката на грижите за новородените, изключително за недоносените деца. Проектът се извършва на територията на здравни заведения в София, Пловдив. Акцентирало се е на обществения метод към здравната грижа - на новороденото да се обърне внимание като на дете, притежател на права и като на дете, чиито родители също имат потребност от поддръжка. Експерти на фондацията и здравни експерти са посещавали домовете на хората, с цел да се търси верният метод към детето от родителите и всички близки родственици, сподели Шалапатова. Достигнати са 1472 лица - измежду тях родители, деца и експерти, като 50 % са децата до една година, а 26 на 100 от децата са с увреждания и компликации в развиването. По думите на специалистите родителите постоянно се тормозят да търсят помощ при компликации, а поддръжката в ранна възраст на детето е извънредно значима.

Според данни, раздадени на форума, 29,2 на 100 от децата на възраст от 0 до 17 години в България са изложени на риск от беднотия. Според данни на Евростат, делът на децата, живеещи в риск от беднотия и обществено изключване през 2017 година е 41,6 на 100, или над 550 хиляди. През 2017 година всяко осмо от 10 деца, чиито родители са с начално или без обучение, живее в беднотия /80, 1 на сто/.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР