Подземните газохранилища в Европейския съюз (ЕС) са пълни средно на

...
Подземните газохранилища в Европейския съюз (ЕС) са пълни средно на
Коментари Харесай

82% от газохранилището в Чирен е запълнено

Подземните газохранилища в Европейския съюз (ЕС) са цялостни приблизително на 86,81 % към 31 декември 2023 година, демонстрират най-новите данни на профилираната платформа " Агригейтед газ сторидж инвентори " (Aggregated Gas Storage Inventory - AGSI). Българското газохранилище в Чирен е запълнено на 82,45 на 100. Според данни на " Юръпиън газ аналитикс " (European Gas Analytics) в Европа 56,70 от природния газ е LNG (втечнен естествен газ).

В Европейски Съюз най-запълнени към 31 декември са хранилищата в Португалия, Швеция и Полша. Специализираната платформа регистрира запълненост от 105,76 % на португалското оборудване UGS Carrico. Ако газът се охлади, размерът му понижава и хранилищата могат да поемат повече газ, при което запълнеността надминава 100 %.

В същото времче Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за януари от 77,60 лв. за мегаватчас (MWh) - без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност, оповестиха от регулатора. На тази цена " Булгаргаз " ще продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила. Утвърдената цена е с 11,31 % по-ниска по отношение на декември, когато беше 87,50 лева./MWh.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР