Подвеждащи са твърденията на Иво Мирчев от ДБ, че Нидерландия

...
Подвеждащи са твърденията на Иво Мирчев от ДБ, че Нидерландия
Коментари Харесай

Проверка на фактите: Твърденията на Ивайло Мирчев за изтребителите от Нидерландия за България са подвеждащи

Подвеждащи са изказванията на Иво Мирчев от Демократична България, че Нидерландия е подготвена да даде изтребители F-16 на България, в случай че предоставим Миг-овете на Украйна.

Това сочи инспекция на 

ТВЪРДЕНИЕ:

Ивайло Мирчев:

“Нидерландия е подготвена да подари на България самолети F-16, в случай че се съгласим да предоставим нашите МиГ-29 и СУ-25 на Украйна.

Сега остава служебното държавно управление да не губи време и да започва незабавно този развой, като показва, че в действителност мисли за модернизацията на армията ни, а не по какъв начин да обслужи Путин. ”

Това написа във Facebook обява в персоналния си профил депутатът от “Демократична България ” Ивайло Мирчев.

Източник: Facebook профил на Ивайло Мирчев /

По-късно същия ден, 11 ноември, Мирчев приказва по тематиката в предаването “Още от деня ” в ефира на Българска национална телевизия.

Надя Обретенова, водещ на “Още от деня ”, Българска национална телевизия:   “Министерството на защитата Ви опроверга. Вие на какви обстоятелства стъпвате, с цел да твърдите това? ”

Ивайло Мирчев, народен представител от “Демократична България ”:  “Аз в този момент слушам, че Министерството на защитата някой е опровергал. Всъщност става дума за един от някои от най-популярните медии в Нидерландия, които през вчерашния ден късно вечерта излязоха със известие, че Нидерландия е подготвена да даде самолети F-16 от техните хранилища, такива, каквито ще бъдат подменяни с по-модерна платформа, и да ги даде на страните от Централна и Източна Европа, които могат да предадат на Украйна съветски… остарели руски самолети, които Украйна да употребява в отбраната на своята територия. ”

Надя Обретенова:   “Вие желаете с това някак си да подтикнете ръководещите да вземат такова решение, с цел да се модернизира българската войска, по тази причина ли го казвате? ”

Ивайло Мирчев:  “Не, не. Става дума за следното. След като има сходни, сходно известие в Нидерландия, най-нормалното, което беше, аз като депутат да задам въпрос към Министерството на вътрешните работи и Министерство на защитата какво са подхванали по тези проблеми. Тъй като най-различни причини имаше от рода на “Нямаме пари ”, “Не можем ”, “Трудно е ”, “Трябва да има образование ” и така нататък – ето в този момент Нидерландия е подготвена да ни даде F-16. Пак споделям, това не е подправена вест или нещо друго, това е публична вест и доста елементарно проверима журналистически. ”

В понеделник, 14 ноември, депутатът взе участие в утринния блок на Би Ти Ви, където също разяснява тематиката с Нидерландия и самолетите F-16.

Златимир Йочев, водещ на “Тази заран ”, Би Ти Ви:  “Господин Мирчев, в края на предходната седмица казвате, че България, в случай че подари своите остарели МиГ-ове на Нидерландия, те ще ни върнат F-16. Откъде попаднахте на такава информация при все, че от Министерството на защитата настояват, че не са получавали предложение от Нидерландия? ”

Ивайло Мирчев, народен представител от “Демократична България ”:  “От една от най-големите нидерландски медии, която оповестява, че към този момент с депутатите тази информация е била изговорена и следва взимане на сходно решение в Народното събрание на Нидерландия. Нормално е тези тематики да не се разискват, изключително обществено, само че в България има една специфичност, че има доста сериозна опозиция против това България да подари руското си съоръжение на Украйна и да получи съответните натовски аналози. ”

ПРОВЕРКА:

Като източник на изказванията си Мирчев показва нидерландското издание EW Magazine (познато и със остарялото си наименование “Elsevier Weekblad ”) и разгласява линк към съответната публикация в коментар под поста си във Facebook. Изданието не може да бъде несъмнено като “една от най-големите нидерландски медии ” – става дума за уеб страницата на седмично коментарно списание. То е собственост на огромна издателската група, в това число издателството за научна литература Elsevier. В описанието на Facebook страницата си то се самоопределя като “свободно от идеология, само че клонящо към скептична оценка на общоприети обстоятелства и причини, и съмнение към всеобщо споделяни гледни точки ”.   

Статията в EW Magazine е от 9 ноември и в нея написа, че държавното управление на Нидерландия обмисля да даде непотребните изтребители F-16, които има, на съдружници от Източна Европа, с цел да могат те от своя страна да дадат своите остарели съветски изтребители “МиГ ” на Украйна. Това не е вест – спор за това какво да се прави със старите F-16, които Нидерландия към този момент заменя с новите F-35, се води от дълго време. Идеята да се дадат на източноевропейски страни, които на собствен ред да дават своите “МиГ ”-ове на Украйна също не е нова, само че решение по този въпрос към момента не е взето. В този смисъл няма по какъв начин известието да се дефинира като “официална вест ”.

Уточнява се, че депутатите в нидерландския парламент са били осведомени за този проект на държавното управление в поверителна форма. Публикацията се основава на неназовани източници на изданието. Според тях проектът на държавното управление към момента чака утвърждение от Вашингтон. Такова утвърждение е необходимо за всевъзможни покупко-продажби с военна и отбранителна техника, създадена в Съединени американски щати. В публикацията не се загатва нищо за самолетите Су-25, нито нещо съответно за България.

Всъщност, самолетите се загатват единствено в първия абзац на текста, а главното му наличие е по напълно различен въпрос – че държавното управление държи в загадка оръжията, които доставя на Украйна. Информацията не се радва на интерес от страна на другите холандски медии, още по-малко – интернационалните. Никъде не може да бъде открита друга информация по тематиката – дребното споменавания се базират на Elsevier Weekblad. 

Българската реакция

На 11 ноември, в отговор на изказванията на Мирчев, Министерството на отбраната съобщава:  “В Министерството на защитата не е получавано предложение от Нидерландия за даване на самолети F-16 MLU, при даване на МиГ-29 и Су-25 на Украйна ”. Още през юни Министерството на защитата е поискало информация от Нидерландия за даване на самолети F-16 Blok 15 и отговорът тогава е бил, че няма такава опция, заявява служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

“Имах среща с министъра на защитата на Нидерландия. Това, което показват все още като подготвеност е да оказват помощ с тренинга на наши водачи за F-16 ”, споделя Димитър Стоянов след съвещанието на Съвета на Европейски Съюз в Брюксел на 15 ноември 2022 година Изказването на министъра може да видите тук.

Министър Стоянов участва на среща на военните министри от Европейски Съюз в Брюксел. Там, както се схваща и от изявлението на министъра, е и холандската му колежка. Не откриваме българска медия, която да е задала въпрос на холандската министърка на защитата Кайса Олонгрен по тематиката. Ден по-рано Олонгрен е на посещаване в щабквартирата на НАТО и се среща с генералния секретар Йенс Столтенберг, само че по време на брифинга тематиката не е повдигната нито от участниците, нито от публицистите.

До 15 ноември няма публично решение или позиция на нидерландските управляващи по тематиката.

ПРОВЕРЕНО:

Твърдението на депутата Ивайло Мирчев, че Нидерландия е подготвена да подари на България самолети F-16, в случай че България даде своите самолети МиГ-29 и СУ-25 на Украйна, е подвеждащо. В Нидерландия фактически се разисква сходна концепция, само че става дума за страни от Източна Европа, а не съответно за България. Медийната обява, на която се базира Ивайло Мирчев, също не показва съответно България. Няма публично решение на нидерландското държавно управление. Според българското министерство на защитата, на този стадий става дума само за образования на водачи.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР