Подутите глезени и крака са честа болежка за много от

...
Подутите глезени и крака са честа болежка за много от
Коментари Харесай

Подути глезени и крака са сигнал за болест

Подутите глезени и крайници са честа болка за доста от нас. Обикновено това неприятно положение е породено от дълго стоене или седене, от неуместни обувки или е обвързвано с бременност. Но в някои случаи подутите крайници са симптом за съществено заболяване, което не трябва да пренебрегвате. Ето какви болести могат да аргументи честото отичане на краката:

Проблеми с вените

Ако имате разширени вени, през лятото подуването и отичането на краката се задълбочава. Причината е, че вените мъчно изпомпват кръвта от краката. Тромбофлебитът (дълбоката венозна тромбоза) също може да провокира отичане на краката. При това заболяване съсиреци препречват пътя на кръвта и тя се задържа в краката. Това заболяване в началото може да протича и без недоволства, само че в случай че по-голям съсирек се откъсне, той може да попадне да вземем за пример в белите дробове и да провокира емболия. Затова е добре с напредването на възрастта да изследвате вените си.

2. Проблеми със сърцето

Подуването на краката може да е провокирано и от сърдечна непълнота, при която сърцето просто няма задоволително мощ, с цел да изпомпва кръвта от крайниците. Проблем със сърдечните клапи може да е повода за подутите крайници. Внимавайте и за другите признаци за проблеми със сърцето - болежка в гърдите, отмалялост, задъхване.

3. Проблеми с бъбреците

Една от главните функционалности на бъбреците е да прочистват тялото от непотребните течности. Когато бъбреците не могат да извършват това си обвързване, непотребните течности и соли се задържат в тялото и провокират отичане.

4. Проблеми с черния дроб

Черният дроб извършва доста функционалности и една от дилемите му е да създава белтъка албумин, който поддържа онкотичното налягане на кръвта. За да могат клетките вярно да действат, наложително е належащо релативно непрекъснато налягане. Когато онкотичното налягане се наруши, това води до оток на тъканите. Някои чернодробни болести могат да понижат равнищата на албумина, което води до постоянно подуване освен на крайниците, само че и на други елементи от тялото.

5. Проблеми с лимфната система

Кръвоносните съдове и лимфната система доставят О2 и потребни субстанции до органите и тъканите, като в това време транспортират въглеродния двуокис и непотребните течности. Когато лимфната система не работи вярно или е блокирана, тя не може да дренира лимфата, което води до струпване на течности и оток, прочут като лимфедем. Той се появява в резултат на инфекции, интервенции, контузии и други фактори. Може и да е породен от вродени проблеми с лимфната система. Лимфедемът нормално води до отичане на някой крак, чувство за тежест и мравучкане на засегнатото място.

6. Неподходящи медикаменти

Много постоянно подуването на краката и глезените може да е непряк резултат от медикаментите, които приемате. Обикновено оралните контрацептиви и стереодите могат да доведат до подуване. Обърнете внимание на това какви медикаменти приемате и прочетете още веднъж листовките им.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР