Подуправителят ще управлява НЗОК при предсрочно освобождаване на управителя до

...
Подуправителят ще управлява НЗОК при предсрочно освобождаване на управителя до
Коментари Харесай

Здравната комисия прие промяна в ЗЗО и правила за избор на управител на НЗОК

Подуправителят ще ръководи НЗОК при предварително освобождение на шефа до избор на нов шеф без да има период, в който да се случи това. Поправката в Закона за здравно обезпечаване беше импортирана от ръководителя на здравната комисия проф. Костадин Ангелов в сряда и беше призната през днешния ден от парламентарната здравна комисия. В момента този период е не по-дълъг от 6 месеца и изтече на 12 юли.

„ В настоящата нормативна уредба във връзка с други органи на ръководство, които напълно или отчасти се избират от Народното събрание, сходно времево ограничаване липсва. Към момента не са налице справедливи фактори и условия, които да обуславят нуждата от съществуването на съответен период в настоящите разпореждания на Закона за здравното обезпечаване за избор на нов шеф на НЗОК при предварително преустановяване на мандата “, сподели проф. Ангелов и добави, че се планува законът да влезе в действие от 12 юли 2023 година

Зам.-министърът на опазването на здравето доцент Михаил Околийски съобщи, че Министерството поддържа законопроекта, защото по този метод ще се подсигурява стабилността на здравната система и нейната резистентност.

„ НЗОК поддържа предлагането, с цел да обезпечи непрекъсваемост на процеса “, сподели и краткотрайно изпълняващият длъжността шеф на Касата доктор Йорданка Пенкова.

Подкрепа за законопроекта показаха и от БЛС.

Депутатът от „ ИТН “ проф. Андрей Чорбанов съобщи, че ще внесе корекция в законопроекта сред първо и второ четене, с която да се регламентира периода за избор на шеф на Здравната каса.

„ Ние се нагаждаме към въпросите, вместо въпросът да следва закона. Липсата на периоди значи, че подуправителят може да ръководи години, в случай че това не е закрепено като дата. Трябва да има правила какво се прави в обстановка при прибързано преустановяване пълномощията на шефа “, сподели той.

Проф. Ангелов обаче разяснява, че внасянето на промени сред първо и второ четене ще докара до закъснение на приемането на законопроекта и надлежно на процедурата за избор на шеф. Освен това ще докара до невъзможността законът да бъде признат в рационални периоди, а Касата от през вчерашния ден е без шеф и няма кой да разписва заплащанията за договорните сътрудници.

„ Така импортирания законопроект в сегашната обстановка следва да бъде подсилен. Мисля, че това, което се предлага, да няма период, е по-удачно, в сравнение с да се предлага съответен период “, сподели и доцент Васил Пандов.

Депутатите гласоподаваха и разпоредбите за избор на шеф на НЗОК с поправката в ЗЗО. По думите на проф. Ангелов те са идентични с признатите при миналата процедура, въпреки и с дребна смяна в периодите.

Народните представители желаеха да бъде удължено времето на 25 минути за чуване на претендентите, тъй като в предходния вид времето от 10 минути за отговор на всички постъпили въпроси.

„ Предлагам да бъде записано общо време. Когато бъдат заложени и въпросите от народните представители, ще дадем 10 минути, с цел да бъдат записани. Въпросите ще бъдат пред мен и в случай че се постанова ще ги задавам един по един, с цел да не бъде пропуснат никой. Накрая ще запитвам народните представители дали има въпроси, на които претендентът не е дал отговор “, ангажира се проф. Ангелов.

Предстои процедурните правила да бъдат утвърдени в зала на следващия ден, а процедурата по чуването на претендентите да се организира в понеделник, 24 юли.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР