Подуправителят на БНБ Андрей Гюров, който беше издигнат за поста

...
Подуправителят на БНБ Андрей Гюров, който беше издигнат за поста
Коментари Харесай

ИТН поиска Андрей Гюров да бъде уволнен като подуправител на БНБ

Подуправителят на Българска народна банка Андрей Гюров, който беше повдигнат за поста от " Продължаваме промяната ", да бъде уволнен от централната банка, тъй като нарушава разпоредбите й, настоя в декларация от името на парламентарната група на " ИТН " ръководителят й Тошко Йорданов, представен от Българска телеграфна агенция.

 

В декларацията се декларира, че " лицето Гюров би трябвало да бъде изхвърлено от тази институция " и е бил изработен подуправител на Българска народна банка с гласовете на ГЕРБ и Движение за права и свободи.

 

" Гюров нарушава член 12 от разпоредбите на Българска народна банка, тъй като към момента се води член на управителния съвет на " Продължаваме промяната ", сподели Йорданов, представен от държавната организация. Депутатът има поради Закона за Българска народна банка, в член 12 на който са разказани изискванията, на които управлението на централната банка би трябвало да дава отговор. Алинея пета, в частност, споделя, че " шефът и подуправителите не могат да правят друга активност с изключение на преподавателска или като членове на органите на сдружения, в които Българската национална банка има присъединяване, или на интернационалните организации по отношение на активността й ".

 

Ден по-рано Гюров разяснява пред " Медияпул " изявления за това, че над два месеца откакто е влезнал в управлението на централната банка, към момента не се е отдръпнал като член на управлението на партията. Той е уверил, че е подал оставка от управлението на " Продължаваме промяната " незабавно откакто е определен на поста в Българска народна банка, а съгласно устава на партията оставката поражда неотложно деяние.

 

Така Гюров смята мандата си за преустановен от 26 юли, само че следва този факт да бъде доказан от правосъдно решение.

 

Предприети са и дейности за отразяване на това събитие по фирменото дело на партия " Продължаваме промяната " в Софийския градски съд, гласи формалният отговор.



 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР