Подценените свойства на лука за сърцето и при диабет Лук –

...
Подценените свойства на лука за сърцето и при диабет
Лук –
Коментари Харесай

Подценените свойства на лука за здравето на сърцето и при диабет

Подценените свойства на лука за сърцето и при диабет

Лук – за седем болести, споделя една национална мъдрост. А какво споделят учените за това?

Не за седем, а за 77
Според тях заболяванията, за които лукът оказва помощ, са доста повече. Дори и сдържан банкет на лук (приблизително 1-2 глави на седмица) защищава от тумори на дебелото черво и ректума, на ларинкса и рак на яйчниците.

А 5-6 глави седмично понижават риска от рак на устната празнина и хранопровода. И това са единствено добре проучени случаи. Може би лукът оказва помощ и при други типове на това извънредно заболяване. В края на краищата, той съдържа субстанции, които имат освен анти-раково деяние, само че като цяло са доста потребни.

Лукът оказва помощ при настинки. Намалява холестерола и кръвните липиди и предотвратява образуването на тромби. През последните години лекарите потвърдиха, че хроничните възпалителни реакции играят решаваща роля при доста болести. Много значимо е противовъзпалителното деяние на лука.

Доказана е връзката на възпаленията с атеросклерозата, хипертонията и коронарната болест на сърцето. Всъщност тези заболявания са главната причина за смъртността в наши дни. Възпалението унищожава вътрешните стени на съдовете, провокира техния конвулсия и образуването на тромб.

Колкото по-активно е възпалението, толкоз по-тежък е хода на болестта. Когато възпалението може да бъде отслабено, прогнозата се усъвършенства и оцеляването на пациентите се усилва.

Възпалението играе основна негативна роля и при други болести, такива като затлъстяване и диабет вид 2, при неинфекциозно увреждане на черния дроб, при заболяването на Алцхаймер, Паркинсон и други дегенеративни болести на нервната система. Дори доста типове рак са свързани с инфектиране.

При дамите лукът оказва помощ за построяването на костната компактност и по този метод оказва помощ за попречване на постоянно срещаните фрактури, които пораждат след менопаузата. Най-известните измежду тях и най-опасните са фрактура на шията и на тазобедрената става.

Газова офанзива
Лукът е добър освен за костите, само че и за ставите. Той съдържа доста серни съединения, нужни за синтеза на хрущялната и съединителната тъкан.

За страдание, потребната сяра има и странични резултати – миризмата, която остава след потреблението на лук, сълзите, стичащи се като река, до момента в който режете лука. Но, за благополучие, има способи за готвене, които обезвреждат аромата на лука, като в същото време се резервират потребните му качества.

Използвайте доста изострен нож, който поврежда в по-малка степен обвивката на клетките и по този метод отслабва “газовата офанзива ” от лука. Още по-добър резултат, в случай че лукът е авансово охладен в хладилника.

Как да готвите лук, с цел да запазите оптимално потребните му свойства:

– Почистете единствено люспите, пробвайте се да запазите външните пластове на главата допустимо най-вече – те съдържат най-полезните флавоноиди.
– Ситно нарязаният лук става изключително потребен след 5-10 минути, по това време се синтезират най-активните му съставки. Но след един ден нарязаният лук губи лечебните си свойства.
– Когато се готви на слаб огън, кверцетинът не се унищожава, той минава единствено в разтвор. Ето за какво, лукът в чорба и лучената чорба са доста потребни.
– На пара или печен на слаб огън за 5-7 минути, лукът резервира главните си потребни свойства.
– Е, с другите ястия може да ядете дневно най-малко една приблизително огромна глава лук (150 гр.). За да извършите това, добавяйте лук освен в салати, само че и съвсем към всички ястия и гарнитури, ястия от месо, риба, пиле, яйца. Всъщност лукът не е подобаващ единствено за сладкиши.
– Най-полезните флавоноиди се съдържат в аления лук, по-късно в елементарния жълт лук и най-после – в белия.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР