Подсъдимият бизнесмен Ветко Арабаджиев, който е в болница с коронавирус

...
Подсъдимият бизнесмен Ветко Арабаджиев, който е в болница с коронавирус
Коментари Харесай

Ветко Арабаджиев няма да се върне от болницата в ареста!

 Подсъдимият предприемач Ветко Арабаджиев, който е в болница с ковид и с заплаха за живота, няма да се върне в ареста. Мярката му за неотклонение е дефинитивно променена в домакински арест, откакто той е арестуван под стража от година и половина.

Преди два дни Апелативният профилиран углавен съд (АСНС) е удостоверил следващото определение на първата инстанция, с което арбитър Христина Михайлова е постановила домакински арест за Арабаджиев с електронна гривна за наблюдаване, сподели информация на " Лекс “. До момента АСНС постоянно отменяше определенията на спецсъда и оставяше Арабаджиев в ареста.

Семейство Арабаджиеви са подсъдими за незаконна група, заминаваща се с данъчни закононарушения и пране на пари. Преди два месеца Маринела Арабаджиева също беше оставена под домакински арест поради влошено здравословно положение и откакто направи опит за самоубийство. Както заяви тогава " Лекс “, апелативните спецсъдии отхвърлиха да освободят и брачна половинка ѝ, като съставът с ръководител и докладчик Георги Ушев подлага на критика остро арбитър Михайлова, която беше прекратила процеса и облекчила ограниченията за неотклонение на двамата съпрузи.

Още при започване на ноември арбитър Михайлова обаче още веднъж постанови домакински арест за Арабаджиев, само че на 19 ноември АСНС отново анулира определението ѝ. Апелативните съдии тогава написаха, че рискът Арабаджиев да се укрие остава, защото той разполага с задоволително пари поради офшорните си компании, а също така има заплаха да повлияе на очевидци, защото огромна част от тях са негови чиновници.

Само 5 дни по-късно – на 24 ноември, арбитър Михайлова от спецсъда за следващ път е изменила мярката на Арабаджиев в домакински арест, като тогава към този момент е постановила и незабавното ѝ осъществяване.

Още в правосъдното съвещание прокуратурата е оповестила, че ще стачкува незабавното освобождение на подсъдимия. Искането за прекъсване на предварителното осъществяване е било изпратено в АСНС на идващия ден, само че пък Арабаджиев към този момент е бил освободен.

Апелативните съдии Георги Ушев, Стоян Тонев (докладчик) и Николай Димитров написаха тогава, че прекъсването на предварителното осъществяване е безпредметно, защото Арабаджиев към този момент е бил освободен и по тази причина са оставили особеното искане на Специализираната прокуратура (СП) без разглеждане.

АСНС за следващ път обаче акцентира, че първата инстанция е работила нелегално.

" По този метод на действане, в подтекста на изложеното нагоре, СНС не е обезпечил регламентираната в Наказателно-процесуален кодекс опция за въззивен надзор по особеното искане на СП. Още повече, че по ВЧН№ 328/2020г. АСНС към този момент е установил незаконността на сходен метод на действане от страна на СНС “, се споделя в определението, като съдът припомня, че по подобен метод през юли спецсъдът е постановил неотложно освобождение и на Маринела Арабаджиева.

Делото е било върнато на спецсъда, тъй като на Арабаджиев и отбраната му не е бил даден 7-дневен период за възражения по митинга на прокуратурата. Такива са били подадени при започване на декември, след което делото още веднъж е изпратено в апелативния спецсъд, който към този момент е удостоверил определението на спецсъда.

Ветко Арабаджиев обаче е в болница, като брачната половинка му Маринела писа във Facebook, че е възмутена от информации, че той е здрав.

" Моят брачен партньор, който продължава да е на О2, към момента в сериозно положение с вторична бронхопневмония, трикратно повишени туморни маркери и съпътстващо тежко заболяване, което постанова незабавна интервенция, която не може да бъде осъществена, до момента в който не бъде изцяло оздравял от корона инфекцията! Днес аз се апелирам само за неговото оцеляване! “, написа Арабаджиева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР