Подправките имат свойството не само да подобряват вкуса на ястията,

...
Подправките имат свойството не само да подобряват вкуса на ястията,
Коментари Харесай

Полезни подправки при диабет

Подправките имат свойството освен да усъвършенстват усета на ястията, само че също по този начин да защищават от доста болести.

Някои подправки пазят организма от поразяване на тъканите и възпаленията, провокирани от основния признак на диабета – нараснало равнище на кръвна захар.

Много подправки освен са антиоксиданти, само че и имат свойството да защищават от образуването на субстанции, които повреждат тъканите при диабет.

Подправките съвсем не съдържат калории и са относително евтини и това е добър метод да прибавим антиоксиданти и противовъзпалителни средства в храната.

 Карамфил

Когато равнището на кръвната захар е високо, в организма стартира процесът на присъединение на захарта към молекулите на белтъчините – процесът е прочут като протеинова гликализация.

Образуващите се вследствие на този развой субстанции задействат имунните реакции, което води до възпаления и провали на тъканите при диабет. В доста подправки има фенол.

Той е в положение да защищити организма от възпаления. Един от най-активните в това отношение съставни елементи е канелата. Тя може да понижи равнището на захар в кръвта след хранене.

Освен в канелата фенол се съдържа и в карамфил, както и в други подправки. Различните подправки имат друго наличие на фенол. Разнообразието от подправки е потребно за организма.

 Куркума

Намаляването на кръвната захар понижава риска от сърдечно-съдови затруднения, свързани с диабета. При присъединение на захарта към молекулите на белтъчините се образуват субстанции, които спомагат за образуването на атеросклеротични плаки върху стените на кръвоносните съдове.

Препоръчва се да се понижи потреблението на сол и да се усили използването на разнообразни подправки, които ще подобрят усета на храната и ще се отразят добре на здравето.

Подправката куркума, която е естествен антибиотик. Тя е потребна при диабет и е прелестно противовъзпалително средство. Дафиновият лист също е потребен при диабет.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР