Подписката за референдум в Белащица за присъединяването към Община Пловдив

...
Подписката за референдум в Белащица за присъединяването към Община Пловдив
Коментари Харесай

Обрат: Референдум за присъединяването на Белащица към Пловдив вероятно ще има

Подписката за референдум в Белащица за присъединението към Община Пловдив е годна. Това демонстрира ново решение на Главна дирекция ГРАО, която е направила инспекцията на подписите.  От нея излиза наяве, че от всички подписани 490 души правилни са 451 подписа. Те обаче са задоволителни да бъде плануван референдума в Белащица, защото са над 25% от гласоподавателите в селото с непрекъснат адрес там.
Прочетете още
Преди две седмици Общинският съвет в Пловдив взе решение за присъединението на Белащица, в случай че се организира референдума и той бъде позитивен. Още същия ден обаче от Община „ Родопи ” оповестиха, че годният брой подписи след  инспекцията на ГРАО е 418 при нужни 436.

Поради това и регионалният шеф Ангел Стоев върна решението на Община Пловдив като незаконосъобразно, като на следващия ден би трябвало да се гласоподава неговата анулация.

Председателят на Общинския съвет Александър Държиков съобщи пред медията ни, че в администрацията не е постъпил резултат от инспекцията на ГРАО.

„ Ние с Общински съвет „ Родопи ” действаме по разнообразни закони по този проблем. Нашите решения се взимат по Закон за  териториално и селищно устройство, а сътрудниците по Закона за директно присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление.

По тази причина ние нямаме право  да пращаме подписите за инспекция и надлежно от ГРАО нямат ангажимент да ни уведомяват за резултатите от нея, защото тя се желае от „ Родопи ”.    Аз също разбрах, че има решение, с което подписката е оповестена за годна, само че при нас я няма. Поради това все още аз съм предложил на Общинския съвет да се съобразим с мнението на регионалния шеф. Ако тази подписка бъде импортирана, или на следващия ден някой от общинските съветници я покаже и предложи да прегласуваме остарялото решение, то ние ще го вземем при нужния брой гласове. След това, в случай че регионалният шеф не е склонен, той може да го нападна в Административния съд ”, изясни Държиков.

От Инициативния комитет обявиха, че имат въпросното решение и ще го внесат през днешния ден в деловодството на Общински съвет – Пловдив. 

Председателят на Общински съвет „ Родопи ” Георги Цанков съобщи, че е извънредно заинтригуван по какъв начин еднакъв държавен орган взима две разнообразни решения по една подписка.

„ Не знаем по какъв начин се е стигнало до това. Днес преглеждахме предлагането за гласуването  за провеждането на референдума в Комисията по правда.  Много от сътрудниците не желаеха да го позволяваме в дневния ред на сесията, въпреки всичко обаче взехме решение да се преглежда на сесията на 24 ноември. Убеден съм, че съвсем всички сътрудници ще гласуваме срещу решението за референдума ” съобщи Цанков.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР