Подписка в интернет настоява столичната улица Граф Игнатиев да бъде

...
Подписка в интернет настоява столичната улица Граф Игнатиев да бъде
Коментари Харесай

Събират подписка за смяна на името на емблематичната улица "Граф Игнатиев"

Подписка в интернет упорства столичната улица " Граф Игнатиев " да бъде преименувана и да бъде върнато остарялото ѝ име - " Самоковска ". Според основателите граф Николай Павлович Игнатиев има " директни заслуги " за осъждането на Васил Левски на гибел. А това, че една от емблематичните улици в столицата носи негово име, по думите им, оскърбява всеки родолюбец.

,,Важно е да се знае малко повече за истината към този граф и политик. Той има извънредно доста антибългарски прояви. Знаете ли дали по време на Априлското въстание е избавил най-малко един от затворените въстаници? ", разясниха пред Bulgaria ON AIR уредниците на подписката.

Според тях дълги години българите са били лъгани, като са изучавали една подправена история, а повече от столетие обликът на граф Игнатиев е бил обгърнат в съветски имперски легенди. В реалност той бил една от най-злокобните фигури в новата българска история.

Около 1000 души досега са се записали в подписката за промяната на името.

,,Историята е такава, каквато е. В нея участват положителни и неприятни интервали, има положителни и неприятни герои. И този проблем за улиците стои освен у нас. По тяхното наименование могат да бъдат проследен цели столетия. Затова с имената им би трябвало да се оперира доста внимателно``, безапелационен бе журналистът Валери Тодоров и добави, че е значимо да се обърне внимание на това с какво ще бъде сменено името на столичната " Граф Игнатиев ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР