Подозрително много регистрирани за онлайн гласуване, срив в работата на

...
Подозрително много регистрирани за онлайн гласуване, срив в работата на
Коментари Харесай

Проблеми с гласуването още в първия ден на плебисцита, "зануляващ" мандатите на Путин

Подозрително доста регистрирани за онлайн гласоподаване, срив в работата на системата - за такива проблеми оповестяват съветски издания часове откакто стартира продължаващото до 1 юли гласоподаване за поправките в конституцията.

Допитването е и за това дали президентът Владимир Путин да може да " занули " мандатите си, а това би го оставило на власт на доктрина до 2036, в случай че бъде избран отново още два пъти.

Заради пандемията съветските управляващи дадоха седмица за гласуването. " Официалният " ден на вота е 1 юли, само че задачата е да се подсигурява задоволителна интензивност (държавният институт ВЦИОМ чака 67-71%), както и разнообразни благоприятни условия за гласоподаване (в някои елементи на Русия надомно или електронно) без основаване на опасности в здравно отношение - към момента се афишират най-малко 7000 нови случая дневно. Може да се гласоподава и в 144 други страни по света.

Руските гласоподаватели са над 108 млн. души. В Москва, където са над 7.3 млн. от тях, както и в Нижегородска област (където има над 2.5 млн.), може да се гласоподава по интернет, а подадените заявки досега са общо 1.2 млн.
Да гласуваш два пъти
Електронното издание " Медуза " обаче заяви, че при близо 1 млн. регестририни за онлайн гласоподаване - всеки седми гласоподавател - в някои секции са се записали доста повече искащи, в сравнение с е действителният брой гласоподаватели. В една от тях са три пъти повече от имащите право на глас там (7296 при 2361 регистрирани), в друга - два пъти повече. Събеседници на изданието от секционната комисия нямат визия по какъв начин се е случило.

Депутати свързаха казуса с техническа неточност. Така бяха обяснени и проблемите в работата на уеб страницата за електронно гласоподаване, откакто московчани се оплакаха, че не могат да го употребяват и услугата е краткотрайно недостъпна. Според представител на съветската ЦИК прекомерно многото поръчки към уеб страницата са провокирали срив в системата и ще може да се гласоподава посредством нея едвам на следващия ден сутринта.

Телевизия " Дождь " споделя, че в Москва въпреки всичко някои са съумели освен да гласоподават електронно, а и да повторят вота си в изборната секция. Това е направил публицист от медията макар уверенията на ЦИК, че подобен вид е неосъществим с създадената от Polys (стартъп на " Касперски " ) блокчейн платформа, употребена и на изборите за градската Дума в Москва предходната година.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР