Подобряването на енергийната свързаност в Югоизточна Европа е от ключово

...
Подобряването на енергийната свързаност в Югоизточна Европа е от ключово
Коментари Харесай

Радев иска сътрудничеството със САЩ за нови технологии в енергетиката и за зелената икономика


Подобряването на енергийната съгласуваност в Югоизточна Европа е от основно значение за справяне с икономическата и обществена рецесия. Това съобщи президентът Румен Радев на среща през днешния ден с Джефри Пайът - асистент държавен секретар на Съединени американски щати по енергийните запаси. Посещението на Пайът в България е част от негова районна обиколка, включваща също Турция и Румъния, информират от президентството.

Според Радев е належащо страните от района да обединят старания си за по-бързото осъществяване на взаимните планове за разширение на инфраструктурата за транспорт на петрол, газ и електрическа енергия, тъй че да не се позволява недостиг на енергийни запаси, инфлация и задълбочаване на икономическата рецесия. Президентът и Джефри Пайът се сплотиха към позицията, че на междусистемната газова връзка Гърция-България обезпечава действителна диверсификация освен за България, само че и за района. Радев открои нуждата от непрекъснатост на доставките на природен газ, тъй че да бъдат задоволени потребностите на всички страни.

На срещата бяха разисквани и вероятностите за задълбочаване на съдействието сред България и Съединени американски щати в създаването и използването на нови технологии в региона на енергетиката и построяването на зелена стопанска система .
 Служебният кабинет ще ускорява българо-американската дружба
Служебният кабинет ще ускорява българо-американската дружба

Знаците към сегашния миг са положителни

От пресцентъра на Министерски съвет оповестиха, че с  Джефри Пайът се е срещнал и служебният министър председател Гълъб Донев . Във фокуса на диалозите е била енергийната сигурност на България и на района . В рамките на срещата са маркирани сериозните резултати на страната ни в процеса на диверсификация на източниците и маршрутите за газови доставки. Донев акцентира върху целенасочената работа на кабинета си за навременното довеждане докрай на интерконектора Гърция-България и постигнатото намаляване на цената на природния газ. По думите му България се стреми да употребява всички благоприятни условия за енергийна диверсификация и служебният кабинет прави всичко допустимо, с цел да обезпечи доставки на газ на ниски цени за идните зимни месеци, освен за българските жители и бизнес, само че и за района.

Според Донев като експортьор на електричество страната ни също има основна роля за енергийната сигурност на Балканите и взе участие градивното в полза на енергийната и транспортна съгласуваност в района.

Служебният премиер е убеден, че стратегическото партньорство сред България и Съединени американски щати ще продължи да се развива във всички сфери от съвместен интерес.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР