Подобно на много известни личности и предприемачи, 45-годишният американски милиардер

...
Подобно на много известни личности и предприемачи, 45-годишният американски милиардер
Коментари Харесай

Струва ли екстремната програма на милиардера Брайън Джонсън за удължаване на младостта

Подобно на доста известни персони и бизнесмени, 45-годишният американски милиардер Брайън Джонсън се пробва да обърне процеса на стареене.

С помощта на специфичен антиейджинг режим, който му коства приблизително 2 млн. щатски $ годишно, Джонсън твърди, че в този момент остарява по-бавно от някои деца:

Много от методите му обаче са съмнителни, включват съмнителни научни проучвания и имат известни странични резултати.

Въпреки че не можете да спрете процеса на стареене и последователното понижаване на тежестта на тялото ни с напредването на годините, има някои неща, които всички можем да създадем – гратис – с цел да поддържаме здравето си с напредването на възрастта.

Какво прави Джонсън? И научно обосновано ли са неговите дейности?

Джонсън споделя, че гладува 23 часа дневно и се храни един път като приема 2250 калории от богата на хранителни субстанции храна, съобразена с потребностите на организма му.

Храненето за лимитирани във времето интервали денем може да има позитивен резултат върху метода, по който метаболизираме субстанции, равнищата на инфектиране в тялото ни, регулацията на хормоните и кардиометаболитното здраве (кръвна захар, триглицериди, холестерол, кръвно налягане, показател на телесна маса и обиколка на талията).

Въпреки това един подобен спартански банкет на храна може да утежни метода, по който тялото ни реагира на захарта (известен като глюкозен толеранс). И не е наложително да е по-ефективен за поддържане на тежестта от намаляването на приема на калории при всяко хранене.

Необходими са широкомащабни, дълготрайни изследвания върху хора, с цел да се разбере дали има изгода и какви са рисковете от този вид недояждане.

Джонсън организира ежеседмични киселинни пилинги – при които се употребява лека киселина за ексфолиране на кожата – с цел да поддържа „ младежкия си искра “. Но тази процедура не може да изглади увисналата кожа на лицето или да отстрани дълбоки белези или бръчки. Киселинните пилинги са свързани и с опасности, в това число увреждане на органите, зараза, белези и отичане.

Може би най-странната процедура за предизвикателство на младост, която Джонсън е опитвал, е приемането на кръвни вливания от 17-годишния му наследник.

Американски биотехнологични компании от десетилетия изследват опциите за вливане на плазма за справяне с заболяванията, свързани с възрастта при хората. Но към момента няма потвърдени клинични изгоди.

Страничните резултати от преливането на кръв включват инфекции, излъчени по кръвен път, тресчица и алергични реакции.

Хората са опитали с най-разнообразни способи за битка със стареенето в продължение на епохи. Те са включвали най-различни поведенчески и житейски практики, които са от странни и съмнителни до напряко садистични.

Древните гърци и римляните са се опитвали да озарят тена си с маски за лице от крокодилска тор.

Римляните употребявали също по този начин магарешко мляко и лой от лебеди за понижаване на бръчките заради фамозните им подмладяващи свойства.

Клеопатра, както знаем, се е къпала всекидневно в кисело магарешко мляко. За да поддържа този разхитителен табиет, тя имала стадо от 700 магарета. Киселото мляко съдържа млечна киселина – естествена алфа хидрокси киселина (АХК) – която се ползва в доста модерни ексфолианти. Така че тази концепция е обоснована най-малко от позиция на фундаменталната просвета.

През XVI и XVII в. „ графиня Дракула “, известна още като Елизабет Батори, прибягвала до серийни убийства, с цел да утоли жаждата си за младост, като се къпела в кръвта на младите си жертви.

 ErzsébetBáthory

Елизабет Батори

Увлечението по младостта е въодушевило доста модерни трендове за битка със стареенето. Излагането на мраз е едно от най-предпочитаните като някои проучвания демонстрират, че то забавя клетъчната недъгавост, подтиква производството на колаген и еластин, покачва метаболизма и понижава възпаленията.

Популярният холандски мотивационен преподавател Вим Хоф включва потапянето в студена вода като един от трите стълба на своя Метод Вим Хоф, с цел да се „ ускори връзката сред мозъка и тялото “.

Спортисти като Кристиано Роналдо употребяват криотерапия, като излагат телата си на извънредно ниски температури в продължение на 2 до 4 минути, с цел да понижат признаците на стареене и да подобрят общото си здравословно положение.

Въпреки това рисковете от криотерапията включват фрактури на костите, измръзване (…), увреждане на нервите, кървене, конвулсии, отичане и кожни инфекции.

Два от най-разпространените методa за битка със стареенето, които Джонсън предлага, са ежедневните физически извършения и сън. Той съблюдава прецизен график на съня като си ляга в 20:00 ч. след едночасов престой в затъмнена стая.

Възрастните хора споделят, че с напредването на възрастта качеството на съня им се утежнява и мъчно съумяват да спят задоволително дълго. Прекалено дългият или прекомерно късият сън е обвързван с по-голям риск от затлъстяване, сърдечни болести и преждевременна гибел.

Изграждането на постоянен режим на спане, намаляването на разсейващите фактори преди лягане и в спалнята, като да вземем за пример мобилните телефони, в композиция с постоянното спортуване могат да оказват помощ за облекчение на проблемите със съня.

Упражненията, които постоянно се показват като чудодейни за здравословно стареене, са нещо, към което Джонсън се отнася доста съществено. Той тренира по своята лична специфична система „ Blueprint “, която включва създадени за него ежедневни извършения, високоинтензивни интервални тренировки, туризъм и спорт.

Един от най-големите опасности за здравето на по-възрастните хора е рухването, което тренировките за баланс, еластичност, устойчивост и мощ могат да понижат. Физическата интензивност може да донесе обществени изгоди за възрастните хора, в случай че се практикува в групи, и е добре известно, че тя е потребна за психологичното здраве.

Малките промени в съня, храненето (прием на доста зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, здравословни мазнини и задоволително протеини) и физическите извършения могат да подкрепят остаряването в положително здраве, да понижат вероятността от ранна гибел и да оказват помощ на всички нас да водим деен и самостоятелен живот в преклонна възраст. Ето това е нещо, в което си коства да се влага.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР