Подобно на много други компании в САЩ, Boeing също остави

...
Подобно на много други компании в САЩ, Boeing също остави
Коментари Харесай

Boeing попълва пенсионния си фонд със свои акции

Подобно на доста други компании в Съединени американски щати, Boeing също остави на назад във времето увеличаващия се недостиг в пенсионния фонд, до момента в който раздаваше награди на акционерите. Сега компанията стартира да обръща внимание, само че методът, по който ще го попълни, провокира рецензия измежду част от експертите, написа Bloomberg.

Миналият месец Boeing направи най-голямата вноска от над десетилетие. Но вместо да вложи средства, производителят на самолети придвижи лични акции на стойност 3.5 милиарда $, в това число тези, които изкупи през последните години. Очаква се, че през идната година те ще бъдат продадени.

Ходът е самоуверен и провокира утвърждение от доста на Уол Стрийт. Но съгласно специалистите рискът не си заслужава. След рекордното рали през тази година, в границите на което дяловете покачиха цената си с 58%, Boeing залага, че ще може да продължи положителните си финансови резултати, а акциите ще нарастнат още.

А и производителят има парите - през последните три години компанията генерира задоволително непотребни средства, с цел да изкупи назад свои акции на стойност 30 милиарда $.

Ако този проект се обърка, в последна сметка фондът, в който има 57 милиарда $, може да се окаже в по-лошо състояние, в сравнение с до момента. " Идеалният вид е в него да поставиш активи, които няма да поевтинеят във време, в което компанията страда ", споделя Даниел Бергстресер, професор по финанси в Brandeis International Business School.

В момента " дупката " в пенсионния фонд е в размер на 20 милиарда $. И в съответствие с облагата акциите на компанията се търгуват на най-високото равнище от десетилетие, което е знак, че може да последва оттегляне.

Boeing не е съгласна и счита, че тактиката няма по какъв начин да се провали. Рано е да се планува по какъв начин ще се развие обстановката за компанията, чийто акции исторически се въздействат прекалено много от придвижването на цялата стопанска система.

Производителят на самолети не е единственият, който ползва тази тактика. GE възнамерява да внесе в пенсионния си фонд 700 милиона $ в акции, а IBM - 28 милиона $.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР