Подновяването на постигнатото през 2015 г. споразумение за иранската ядрена

...
Подновяването на постигнатото през 2015 г. споразумение за иранската ядрена
Коментари Харесай

Макрон допуска подновяване на ядреното споразумение с Иран

Подновяването на постигнатото през 2015 година съглашение за иранската нуклеарна стратегия " към момента е допустимо ", само че при изискване, че това " се случи в най-кратък период ", съобщи френският президент, представен от Франс прес.

Той направи това изказване след диалог с иранския си сътрудник Ебрахим Раиси.

Що се отнася до нуклеарното съглашение от 2015 година, целящо да попречи на Техеран да се достави с атомно оръжие, в подмяна на анулация на глобите, които задушават иранската стопанска система, Макрон изрази още веднъж убеждението си, че решение, целящо връщане към цялостното му съблюдаване е допустимо, само че за тази цел това би трябвало да се случи в най-кратък период, заяви френското президентство.

" Няколко месеца след прекъсването на договарянията във Виена ", Макрон " изрази разочарованието си от неналичието на прогрес и настоя пред президента Раиси, че е належащо да се направи явен избор за подписване на съглашението и да се стартира още веднъж да се ползват нуклеарните задължения ", добави същият източник. Преговорите за подновяването на съглашението сред Иран и огромните сили, в това число Съединени американски щати, са в мъртва точка от март насам.

В края на юни Катар провежда в Доха непреки договаряния сред Иран и Съединени американски щати, които напуснаха съглашението през 2018 година, с вярата да помогне за възобновяване на дипломатическия развой във Виена. Те обаче завършиха след двудневни старания, без да доведат до пробив, напомня Българска телеграфна агенция.

По време на двучасовия телефонен диалог сред Макрон и Раиси, иранският президент " осъди дейностите и неконструктивните позиции на европейските страни " по иранския въпрос, заяви иранското президентство.

Миналата седмица ирански представител удостовери, че страната му има техническата опция да сътвори нуклеарна бомба, само че добави, че Техеран не е взел решение за основаването ѝ. Иранското външно министерство също увери, че в нуклеарната политика на Техеран няма промени, като уточни фатва, която не разрешава " оръжията за всеобщо заличаване ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР