Подкрепяните от Русия сепаратисти са заловили два кораба, плаващи под

...
Подкрепяните от Русия сепаратисти са заловили два кораба, плаващи под
Коментари Харесай

Руските сепаратисти заловиха два чужди кораба в Мариупол

Подкрепяните от Русия сепаратисти са заловили два кораба, плаващи под непознат байрак, на пристанището в източния украински град Мариупол и са ги оповестили за " държавна благосъстоятелност ", оповестява " Ройтерс ".

Това са първите сходни дейности против комерсиалното мореплаване.

Мариупол падна под контрола на съветските и сепаратистките сили през май след блокада, траяла с месеци. Русия, която нахлу в Украйна на 24 февруари, се бори за завладяването на цялата Донецка и Луганска област.

Самопровъзгласилата се Донецка национална република, посредством външното си министерство, е уведомила две компании, че техните кораби са станали обект на " принудително заграбване на движимо имущество с наложително преобразяване в държавна благосъстоятелност ", без каквото и да е обезщетение за притежателите, излиза наяве от две обособени писма.

Регистрираната в Либерия компания Smarta Shipping, притежател на плаващия под либерийски байрак транспортен съд за насипни товари Smarta, който е един от двата арестувани кораба, декларира, че на 30 юни е била осведомена по имейл за изземването, като го назова нелегално и " срещу всички правила на интернационалното право ".

Подобно наложително заграбване е в нарушаване на главните човешки права, що се отнася до правата на благосъстоятелност, се показва в изказване на компанията и се добавя, че сходни дейности са сериозна опасност за корабоплаването и морската сигурност.

Компанията оповестява, че Smarta е дошъл в Мариупол на 21 февруари, с цел да транспорти железен товар, само че е бил ударен при обстрел на 20 март, който му е нанесъл съществени вреди. 19-членният екипаж принудително е бил отведен от съветската войска в Донецк и освободен месец по-късно.

Другият иззет транспортен съд е плаващият под панамски байрак Blue Star I.

Служител на основания в Одеса управител на кораба Fetida Maritime отхвърли коментар с аргумента, че службата за сигурност на Украйна разполага с цялата информация.

От украинското външно министерство потвърдиха, че са осведомени със известието на " съветските окупационни управляващи в Донецк за основаване на " народен " флот, формиран от кораби, които те са откраднали в Мариупол ", добавяйки, че ревизират иззетите плавателни съдове.

По данни на Международната морска организация (IMO) над 80 кораба под непознат байрак остават блокирани в украинските пристанища, някои от които са под съветски надзор.
ТЕМА преди 3 часа 845 преди 5 часа 865 преди 7 часа 862
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР