Подкрепяме членството на България и Румъния в Шенген, защото балканските

...
Подкрепяме членството на България и Румъния в Шенген, защото балканските
Коментари Харесай

Шведският премиер се изказа в подкрепа на членството на България и Румъния в Шенген

" Подкрепяме участието на България и Румъния в Шенген, тъй като балканските страни играят доста значима роля за нас ", сподели пред пленарната зала на Европейския парламент шведският министър председател Улф Кристершон, чиято страна сега ръководи Европейски Съюз, предава БНР. Той обаче не отговори директно на въпроси на евродепутати от двете страни дали този въпрос ще бъде приоритет за шведското председателство. 

Две тематики не намират място в шведското председателство - бъдещето на Шенген и интеграцията на Западните Балкани, акцентира в изявлението си евродепутатът от " Обнови Европа " Илхан Кючюк: " Господин министър-председател, две тематики не намират място в шведското председателство. Едната тематика е бъдещето на Шенген – България и Румъния най-сетне би трябвало да бъдат част от Шенгенското пространство. Защо това не е част от дневния ред на шведското председателство? Как да спечелим сърцата и мозъците на европейските жители? Как през 2024 година европейският план да бъде оня план, който е за народна власт, господство на правото, високи демократични стандарти и напредък в бъдещето? Как да се реализира всичко това? Не е допустимо, в случай че България и Румъния не влязат в Шенген. "  

" Темата с интеграцията на Западните Балкани е извънредно значима. Ще направи ли шведското председателство по този начин, че да бъда положителното продължение на политиките на предходното, на чешкото и на всички тези ръководи, които сложиха тематиката за Западните Балкани в центъра на своята политика ", попита Кючюк.

Румънецът от същата група Драгош Тудораке акцентира, че Австрия и Нидерландия, които постановиха несъгласие на присъединението на двете страни към Шенген, просто не са желали да се откри решение на въпроса: " Просто някои страни споделиха " не ", те не одобриха доказателства, обстоятелства или причини, подцениха всички старания на председателството, Комисията и останалите страни-членки, които се опитваха да намерят решение. Всъщност, те не желаеха решение. И това отвращение компрометира председателство и ерозира единството на Съвета, като кара жителите да губят доверие в метода, по който Европа им служи. Сега би трябвало да работите като председателство, с цел да обърнете това и колкото по-скоро, толкоз по-добре ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР