Подкрепата на Ким Чен Ун за Русия предизвиква предупреждения от Запада

...
Рядка среща между севернокорейския лидер Ким Чен Ун и руския
Коментари Харесай

Рядка среща между севернокорейския лидер Ким Чен Ун и руския президент Владимир Путин беше посрещната с предупреждения от западни нации, които подозират, че сделката за оръжие може да е неизбежна.< /p>

Съединените щати и Обединеното кралство изразиха опасения, че Ким може да предостави оръжия и боеприпаси на Русия, която изразходва огромни запаси за повече от 18 месеца война в Украйна. Москва и Пхенян отрекоха подобни намерения.

Държавният департамент на САЩ заяви в сряда, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън „няма да се поколебае“ да наложи повече санкции на Русия и Северна Корея, ако те сключат нови оръжейни сделки.

Говорителят на Държавния департамент Матю Милър отправи предупреждението на брифинг в отговор на въпроси относно срещата в Русия между руския президент Владимир Путин и севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

„Ние вече предприехме редица действия, за да санкционираме субекти, които са посредничели при продажбата на оръжия между Северна Корея и Русия, и няма да се поколебаем да наложим допълнителни действия, ако е необходимо“, каза Милър.

Беше обезпокоително, че Русия и Северна Корея обсъждат засилено сътрудничество, което може да наруши резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, каза той.

„Когато видите какво изглежда като засилено сътрудничество и вероятно военни трансфери, това е доста обезпокоително и потенциално би било в нарушение на множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН“, каза Милър.

Джеймс О'Брайън, ръководител на Службата за координация на санкциите, каза пред агенция Асошиейтед прес, че подобна сделка ще предизвика опит на САЩ да идентифицира замесените лица и финансовите механизми, които са използвали, за да „поне ограничат способността им да бъдат ефективен”.

„Русия остъргва дъното в търсене на помощ, защото има проблеми с поддържането на армията си“, каза той. „Русия сега открито се ангажира със страна, която ООН санкционира. И това е много проблематично за глобалната позиция на Русия.“

По време на срещата, която продължи повече от четири часа на руското космодрум в Далечния изток, Путин показа на Ким най-модерната руска площадка за изстрелване на космически ракети в региона и обсъди възможността за изпращане на севернокорейски космонавт в космоса.< /p>

Ким, който пристигна с влак от Северна Корея, зададе подробни въпроси за ракетите, докато двамата лидери обиколиха космодрума Восточний.

На въпрос от руските медии, на които беше даден значителен достъп на срещата на върха, дали Русия ще помогне на Ким да изгради сателити, Путин каза: „Ето защо дойдохме тук.“

От другата страна на Атлантическия океан Обединеното кралство също призова Северна Корея да прекрати преговорите за оръжия с Русия и каза, че посещението на Ким показва колко изолирана е Москва на световната сцена.

„Призоваваме КНДР да прекрати преговорите си за оръжия с Русия и да спазва публичните ангажименти, които Пхенян е поел да не продава оръжие на Русия“, каза говорителят на премиера Риши Сунак пред репортери.


„Това посещение служи за подчертаване на изолацията на Русия на световната сцена и тъй като светът се обединява срещу незаконното нахлуване на Путин в Украйна и той е принуден да се обърне към режими като Северна Корея.“

Путин даде множество намеци, че се обсъжда военно сътрудничество, но разкри малко подробности. Министърът на отбраната Сергей Шойгу присъства на разговорите. Кремъл каза, че деликатните дискусии между съседите са частен въпрос.

По време на брифинг за новини в сряда генералният секретар на ООН Антонио Гутериш също сигнализира, че Москва трябва да действа внимателно.

„Всяка форма на сътрудничество на която и да е страна със Северна Корея трябва да спазва режима на санкции, наложен от Съвета за сигурност“, каза Гутериш пред репортери, добавяйки, че това е „изключително уместно“ в случая с Русия и Северна Корея.< /p>

„Другари“

Репортаж от Сеул, Флоранс Луи от Ал Джазира каза, че е важно, че Ким Чен Ун е избрал Путин за първия чуждестранен лидер, с когото се е срещал след пандемията.

Луи също така обясни как ще изглеждат по-близките връзки на Северна Корея и Русия след срещата между двамата лидери.

„Северна Корея е една от малкото държави, които публично подкрепят Русия в нейната инвазия и война в Украйна. Сега Ким заяви, че смята тази война за праведно начинание и също така каза, че Северна Корея е готова да застане до Русия срещу империализма“, каза Лой.

Двамата лидери се наричаха взаимно „другари“ на обяда и Путин многократно напомни на Ким, че Съветският съюз е подкрепил Северна Корея – и е първият, който я призна след малко повече от 75 години от създаването й.< /p>

Русия се присъедини към Китай в противопоставянето на нови санкции срещу Северна Корея, блокирайки натиска, ръководен от САЩ, и публично раздели Съвета за сигурност на ООН за първи път, откакто започна да наказва Пхенян през 2006 г.

Запитан за военното сътрудничество, Путин каза, че Русия спазва международните правила, но има възможности за проучване.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР