Подготвят се законови промени с цел повишаване на контрола и

...
Подготвят се законови промени с цел повишаване на контрола и
Коментари Харесай

Подготвят се законови промени, за да няма липса на лекарства

Подготвят се законови промени за повишение на контрола и минимизиране на риска от дефицит на медикаменти. Това сподели министърът на опазването на здравето Христо Хинков по време на съвещание на парламентарната комисия по опазване на здравето, на която беше изслушан във връзка липса на медикаменти за лекуване на диабет и на ваксина за бебета, включена в наложителния Имунизационен календар, съобщи Българска телеграфна агенция. Предлаганите законови промени засягат търговията на едро с лекарствени артикули, паралелния импорт с медикаменти, рационализиране на Специализираната електронна система за следене и разбор на лекарствените артикули (СЕСПА), касаеща дефицита и неналичието на лекарствени артикули, търговията на дребно с медикаменти, уточни още министър Хинков. Министърът срещна членовете на комисията с идни доставки на инсулини и имунизацията за бебета. Ваксината евентуално в края на август или първоначално не септември ще бъде доставена в страната, сподели още министър Хинков.
Прочетете още
Към момента на българския аптечен пазар липсват 392 медикаменти по лекарско наставление, сподели Николай Костов, ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки. По думите му те не могат да бъдат доставени сега в аптеките и надлежно пациентите нямат достъп до тях. От тези 392 медикаменти 166 се изнасят, сподели още Костов, цитирайки данни от лист, възложен от Изпълнителната организация по медикаментите. По думите му описът на изнасяните медикаменти се усилва всяка година. За антибиотиците никой няма информация какво количество е изнесено, импортирано или налично сега, уточни още Костов.

В момента 25 медикаменти за лекуване на диабет изцяло липсват, като от тях седем са инсулини, уточни още Костов. От тези 25 медикаменти 21 се изнасят, добави той. Специализирана електронна система за следене и разбор на лекарствените артикули, включени в Позитивния лекарствен лист на Република България (СЕСПА) не може да бъде благонадежден източник и по тази причина предлагаме да бъде изменена, добави Костов.

Системата за верификация на медикаментите няма да реши казуса с дефицита, сподели Димитър Маринов, ръководител на Българския фармацевтичен съюз. И сега може да се прави надзор по верификацията, въпросът е за какво не се прави, добави той.

Основните фактори, които въздействат върху пазара, са системата на ценообразуване и реимбурсиране, високата стойност от 20 % на Данък добавена стойност у нас, неналичието на задоволителна цифровизация и бистрота на системата и вертикализацията на бранша, сподели заместник-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР