Подготвят български аналог на чатбот платформата с изкуствен интелект, подобнен

...
Подготвят български аналог на чатбот платформата с изкуствен интелект, подобнен
Коментари Харесай

Пускат българска чатбот платформа с изкуствен интелект

Подготвят български аналог на чатбот платформата с изкуствен интелект, подобнен на ChatGPT. Изцяло българската стратегия, която всъщност е първият отворен изкуствен интелект на български език, е създадена от експерти от изследователския институт INSAIT към Софийския университет.
Прочетете още
Програмата ще носи името  BgGPT  и ще проработи алегорично на националния ни празник 3 март. Това оповестиха от института на особено събитие в София Тех парк, на което участваха министър председателят Николай Денков, просветителният министър Галин Цоков, проф. Мартин Вечев, теоретичен шеф на INSAIT и инж. Борислав Петров, изпълнителен шеф на INSAIT. Официални посетители на събитието бяха и проф. Георги Вълчев, ректор на Софийския университет " Св. Климент Охридски ", Ролф От, Chargé d`Affaires на Kонфедерация Швейцария в София.

България е една от дребното страни, която създава своя сходна платформа на личен език, и която информация остава у нас и не зависи от непознати корпорации, като по този метод демонстрираме, че можем да сме софтуерен водач, а освен консуматор означи проф. Мартин Вечев, теоретичен шеф на INSAIT.

Платформата ще е изцяло отворена и безвъзмездна  и се основава на над 3 милиарда думи и словосъчетания, като занапред ще се развива доста повече. В началото приоритет за потреблението й ще имат научни и публични организации, които могат да се запишат авансово, с цел да я употребяват и преди формалната дата на стартирането й в свободна приложимост - 3 март.

" Намираме се на спортната пътека, на която бъдещето на една страна зависи от това какъв брой бързо може да създаде такива водещи технологии ", означи на собствен ред министър председателят Денков.

" България още от 2020 година на държавно равнище осъзнала значимостта от развиване на такава технология, като създаването й всъщност почнало през 2022 по времето на кабинета " Петков ", уточни още той, като похвали надарените ни учени, стоящи в основата на тази платформа.

Разработчиците на технологията демонстрираха и по какъв начин работи тя с забавни въпроси като " по какъв начин се прави таратор? ", и " какво можем да работим, откакто приключим публицистика? " Не се нае да отговори обаче на въпрос, обвързван с ротацията на държавното управление през март месец.

По думите на просветителния министър Галин Цоков въпросната технология може да бъде съществено употребена и в сферата на образованието - както висшето, по този начин и междинното.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР