Подготовката за учениците тази година излиза чувствително по-скъпо. За това

...
Подготовката за учениците тази година излиза чувствително по-скъпо. За това
Коментари Харесай

Училището и инфлацията: Скок в цените на тетрадки, учебници и униформи


Подготовката за учениците тази година излиза сензитивно по-скъпо. За това алармират родители, а търговци удостоверяват, че скок в цените има.

Повишение на цените има в съвсем всяко перо в подготовката на ученика. От тетрадки и писалищен принадлежности до раници и облекла.

В магазин за учебни униформи комплект от две блузки с яка, суитчър, риза и вратовръзка преди е коствал 95лв, в този момент е сред 110 и 120 лв..

Като съществени аргументи за повишаването търговци показват покачването на цените на електрическата енергия, горивата и платовете.



Веселина Петрова е майка на две деца, които в този момент ще са в първи и осми клас.

За подготовката им за учебно заведение е отделила бюджет 800 лв..

„ При първокласника имаше повече „ първични зареждания “. При него някъде към 500 лв. с униформите. При осмокласничката излязоха учебниците ѝ – нови са към 200 лв. “, показа още Веселина.

Заради по-изгодни цени, майката купува част от облеклата от Турция, следи и онлайн промоциите. За раници заплаща надлежно 50 и 70 лв..

" Основните материали нарастнаха сред 60 и 80% платовете, другата причина е повишаването на консумативите, превоз, ток - всичко е нагоре! ", разяснява Снежина Тодорова, шеф на компания за произвеждане на униформени дрехи.



В столична книжарница споделят, че покачването е най-малко 30-40%.

„ Покачването на цените е брутално. Не се е случвало най-малко последните 20 години. В зимните месеци имаше книжарници, в които сметките за тока бяха равни на наема “, изясни Йордан Табаков.

Всички фамилии, чиито деца са записани за първи път в първи или осми клас на държавно или общинско учебно заведение, имат право на еднократна помощ от 300 лева Получаването на средствата не е обвързано с подоходен аршин. За учениците от 1 до 7 клас учебниците са безвъзмездни.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР