Подготовката на специалисти по планинска медицина е изключително важна за

...
Подготовката на специалисти по планинска медицина е изключително важна за
Коментари Харесай

Президентът: Обучението по планинска медицина е важен елемент от изграждането на Системата за въздушна медицинска помощ

Подготовката на експерти по планинска медицина е извънредно значима за пълноценното осъществяване в България на Системата за незабавна здравна помощ по въздух /HEMS/. Разгръщането на тази система у нас ще способства значително за снижаването на смъртността в България, а всеки избавен човешки живот е скъп. Това съобщи президентът Румен Радев при откриването на „ Академия по планинска медицина “ . Инициативата се организира през днешния ден в Университетската болница „ Лозенец “ под патронажа на президента.

В приветствието си президентът Радев уточни, че планинската медицина е комплицирана дисциплинираност с редица специфики , а за страна като България със мощно застъпен зимен туризъм и зимни спортове е нужна цялостна система, с цел да се подсигурява сигурността на хората.

„ Понякога лишава дни да се доближи до потърпевшия в планината, с цел да му се окаже първа помощ и той да се транспортира към първото лечебно заведение. За задачата е значима ролята на незабавната здравна помощ по въздуха “ , съобщи Румен Радев.

 Румен Радев
Румен Радев. Снимка: Президентство

Обучението по планинска медицина ще способства за застраховане на сигурността при превозване освен на пациентите , само че и на екипите на борда на хеликоптерите, уточни президентът.

Румен Радев напомни, че планът за HEMS у нас е препоръчан през 2020 година и идейно създаден от президентската институция за включване в Плана за възобновяване и резистентност, като служебното държавно управление през 2021 година го доразвива и Европейска комисия утвърждава финансиране за системата. Румен Радев означи напъните на сегашния екип на Министерството на здравеопазването за завършване на процедурата за доставка на шест хеликоптера , като първият от тях ще бъде в България през декември тази година. Преди това страната ни чака да получи на лизинг две летателни машини за здравна помощ, които ще бъдат ситуирани и поддържани в София и Долна Митрополия.

Румен Радев. Снимка: Президентство

Президентът означи също по този начин, че съществуването на хеликоптери единствено по себе си не значи, че има и система за въздушна помощ . HEMS е многокомпонентна система, която изисква комплицирана логистика и подготовка на редица експерти – медицински, летателен, инженерно-технически състав, съобщи Румен Радев.

Президентът добави, че редица ведомства към този момент работят интензивно , с цел да се реализира отлична съгласуваност и връзка за разгръщането на HEMS в цялата страна.

Румен Радев благодари на уредниците и на лекторите на Академията за планинска медицина. От своя страна доктор Христо Стоянов, шеф на УМБАЛ „ Лозенец “, изрази вяра, че участниците в днешния медицински конгрес освен ще обогатят познанията в региона на планинската медицина, само че и посредством самодейността ще се сложи началото на систематично проучване на материята.

„ Надявам се благодарение на академичната общественост в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ планинската медицина да бъде включена като компетентност в програмата на медиците “ , добави доктор Стоянов.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР