Подадените до момента заявления за нанесени щети от градушката в

...
Подадените до момента заявления за нанесени щети от градушката в
Коментари Харесай

Заради пораженията от градушката: 127 фермери кандидатстват за помощи

Подадените досега заявки за нанесени вреди от градушката в област Пловдив са 127, оповестиха от Министерството на земеделието. 

По техни данни провали са установени върху общо 1773 ха /17 730 дка/. От тях 1 200 ха са площи заети с ориз, 64 ха с трайни насаждения в това число лозя, 412 ха със зеленчуци, в това число дини, пъпеши и ягоди и 97 ха с тютюн и слънчоглед. Най-пострадали са стопаните от общините Раковски, Марица и Калояново. 

На този стадий от общинските служби по земеделие са обследвали площите по 57 от подадените 127 заявки. От тях 166 ха са за 100% пропаднала годишна продукция (116 ха пипер), а 100 ха - под 100% пропаднала годишна продукция. 11 заявки са оттеглени. Експертите не престават обследването и на останалите площи.

От Министерство на земеделието припомнят, че всички стопани, чиито площи са пропаднали под 100% ще се подкрепят по две схеми – схемата по обвързаната поддръжка и по де минимис (de minimis).

При кандидатстване по схемата за обвързаната поддръжка, земеделските производители би трябвало да имат поради, че с цел да бъде прието форсмажорно събитие, претендентът би трябвало да уведоми Държавен фонд „ Земеделие “ в период до 15 дни от датата на пораждане на фактическото събитие.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР