Под слънцето, което пече безмилостно, те се задушават, най-вече от

...
Под слънцето, което пече безмилостно, те се задушават, най-вече от
Коментари Харесай

Чавистки паравоенни групи вилнеят по границата между Колумбия и Венецуела

Под слънцето, което пече безмилостно, те се задушават, най-много от боязън. За да работят, да намерят нещо за ястие или да избягат от обхванатата от рецесия Венецуела, те минават скрито в Колумбия по директни пътища, с риск да попаднат в ръцете на страховитите "колективос ".

Роса Гутиерес върви бързо по изровената пътека, без да поглежда обратно. "Трябва да се върна, тъй като щерка ми остана във Венецуела ", изяснява 38-годишната инженерка пред Агенция Франс Прес, уплашена и задъхана.

Със брачна половинка си тя е минала границата в четвъртък, с цел да оказва помощ за концерт, проведен на идващия ден в Кукута. Той е бил за набиране на средства за страната ѝ. Не е било взето поради обаче затварянето от президента Николас Мадуро на граничните пунктове сред венецуелския щат Тачира и колумбийския департамент Нотре де Сантандер.

От другата страна на реката, намаляла до струйка вода през този парещ сезон, двегодишната ѝ щерка я чака в дома на родственици.

По пътищата обаче вилнеят "колективос ". Тези бранители на чависткия режим работят като шпиц команди по време на демонстрациите на съперници на държавното управление на Николас Мадуро. С качулки и револвери в ръка, те вилнеят през днешния ден и от венецуелската страна на границата с Колумбия.

Тук "не е безвредно ", споделя Роса, до момента в който брачният партньор ѝ я приканва да форсира крачка. Преди да навлезе в гъсталака, тя показва страдание поради "много тъжната " обстановка, от която страда нейната страна и която ги да се движат като бегълци.

Преминаване със свито сърце

"Колективос " помогнаха в събота да не се допусне влизането във Венецуела на филантропичната помощ, изпратена по искане на опозиционера Хуан Гуайдо, който петдесетина страни признаха за краткотраен президент на страната.

Зад силите на реда, които репресираха стачкуващите, настояващи за отваряне на границата, те хвърляха камъни и сълзотворни гранати. Някои бяха видяни да стрелят към колумбийската страна. Хуан Гуайдо подреди евакуиране на своите поддръжници и камионите, натоварени с храни и лекарства, изпратени основно от Съединени американски щати.

При насилието бяха ранени стотици хора и по-късно Богота разпореди краткотрайно затваряне на четири гранични контролно-пропускателни пункта в Норте де Сантандер, с цел да се направи оценка на вредите.

Сега в Кукута треперят от "колективос ", тъй като се приказва, че да попаднеш в ръцете им е еднакво на смъртна присъда.

"Много съм нервна, тъй като не познавам хората от тук, само че в случай че не мина... ще остана без работа ", споделя със страдание треперещата Алис Рейес - венецуелка, която преподава в Кукута.

"Далече ли е? ", пита тази майка на три деца, която в никакъв случай не е прекосявала границата незаконно. Късно е и остават 40 минути пешком, само че най-после тя е в безвредна зона.

Без никакъв надзор

За "колективос " се знае отвън Венецуела. Ръководителката на дипломацията на Европейския съюз Федерика Могерини осъди в неделя потреблението от чависткото държавно управление на "въоръжени групи " за заплашване на цивилните.

През последните дни те станаха синоним на гнет. Вървят клюки, че военни и служители на реда са желали да дезертират или да преминат в Колумбия, само че са били хванати от "колективос ".

Много венецуелци, минали границата, отхвърлят лицата им да бъдат снимани с фотоапарат или камера, от боязън от възмездие против техните фамилии, останали в страната.

"Те са въоръжени и отвън всевъзможен надзор ", съобщи пред Агенция Франс Прес колумбийски полицейски източник.

На територията на община Кукута полицията е преброила тридесетина секрети пункта за прекосяване или "трочас ". Поради тази пропускливост е мъчно да се управлява границата, където работят също наркотрафиканти и контрабандисти.

Препъвайки се в камъните, Маргарита Руеда върви постепенно. Тя е на 71 години и за пръв път минава незаконно. Нуждата от лекарство, което оскъдицата е направила от три години дефицитно във Венецуела, обаче не ѝ оставя избор. "Трябва да преодолея страха ".

Подобно на нея, 24-годишният Хосе Гуера споделя, че не е виждал нищо тревожно по пътя. Мълчанието обаче е част от кодекса на терора.

С шестте дами, които го съпровождат, сред които майка му и баба му, този млад мъж, който се занимава с правене на татуировки, се причисли в неделя към 1,1-те милиона венецуелци, имигрирали в Колумбия, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР