Под палката на Маестро Григор Паликаров, на 11 ноември 2020,

...
Под палката на Маестро Григор Паликаров, на 11 ноември 2020,
Коментари Харесай

Възраждат магията на Набуко“ във Варна

 Под палката на Маестро Григор Паликаров, на 11 ноември 2020, от 19.00 часа на съществена сцена на Опера-Варна, ще се възроди магията на " Набуко “ - операта, с чиято триумфална премиера през 1842 година Джузепе Верди влиза в международната оперна съкровищница, с цел да остане там вечно.

Драматизмът, динамичността и завладяващата мощност на музиката се развиват на фона на древен събития, изпълнени с домогване до властта и лукавство, само че и с патоса за независимост на еврейския народ, опълчил се против вавилонския подтисник. Сложните взаимоотношения в триъгълника Абигайл-Измаел-Фенена и раздвоеното схващане на вавилонския цар Набуко – тиранин, осквернител, само че и любящ татко, дават опция на оперните артисти да разпрострат с цялостна мощ своето вокално и артистично майсторство.  

Точно това предизвикателство в " Набуко “ е по мярката на блестящите солисти в състава на 11 ноември, всички със международна кариера: баритонът Венцеслав Анастасов в ролята на богоравния вавилонски държател, оперната прима Габриела Георгиева в ролята на дръзката претендентка за трона Абигайл и басът Деян Вачков в ролята на лидера на еврейския народ, достолепния сановник Закария.  

Варненската аудитория за пръв път ще чуе Абигайл на Габриела Георгиева, една от коронните функции в нейния репертоар. В Измаел, сина на царя на Йерусалим, ще се преобрази водещият тенор на Варненската опера Валерий Георгиев, Фенена ще бъде Михаела Берова, Абдало – Христо Ганевски, Великият сановник – Петър Петров, а Анна – Илина Михайлова.  

Отново ще заслужи овации и фамозният Хор на поробените евреи, трансфорат от италианците в химн на тяхното национално освободително придвижване Ризорджименто. 

" Набуко “ на 11 ноември 2020 ще бъде, наред с казаното дотук, и едно доста особено събитие за солистите, хора и оркестъра на Варненската опера. Всички те ще показват дългогодишната, знакова режисура в творчеството на Кузман Попов, с мисълта за огромния създател и човек, напуснал наскоро нашия свят. Главният режисьор на Варненската опера за пръв път няма да следи и направлява иззад кулисите протичащото се на сцената с неговия " Набуко "...
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР