Под надслов Работеща България иска по-високи заплати КНСБ ще организира

...
Под надслов Работеща България иска по-високи заплати КНСБ ще организира
Коментари Харесай

Национален протест за по-високи заплати организира днес КНСБ

Под надпис " Работеща България желае по-високи заплати " КНСБ ще провежда национално протестно шествие през днешния ден в София. Митингът ще стартира от 11 часа и е планувано да продължи до 15 часа.

Протестиращите ще имат две спирки - пред Министерския съвет и пред седалището на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Протестът е с искане за по-високи заплати както в бюджетния бранш, по този начин и в действителния.

„ Настояваме за незабавни и решителни ограничения, с които да се подсигурява запазването и на дребното останали придобивки на служащите и чиновниците, да се обезпечи конституционното ни право на заслужен труд и живот, да се отстранен непремерените бюджетни рестрикции и да се подсигурява действието на значими за страната системи ”, показват от КНСБ.

Националният синдикален протестен протест на КНСБ желае от ръководещите:

1. Догонваща политика по приходите, която в ускорени темпове да ни приближи до средноевропейските равнища, минимална работна заплата, която обезпечава обществено включване и естествена прехрана на живота.

2. Най-малко 700 лева за млад висшист, който работи по специалността си, с цел да остане някой да работи в България

3. Нормално възнаграждение на изключителния и нощния труд, изключително на лекари и медицински личен състав. Край на опитите да се протяга ръка на доплащания към заплатата.

4. Приемане на повсеместен пакет от оферти на КНСБ по заплащането на труда. Цялостна промяна в Кодекса на труда, която да вкара ред във образуването на заплатите.

5. Данъчна система, заслужено разпределяща тежестите сред труда и капитала, сред бедните и богатите. Първа стъпка – необлагаем най-малко до размера на минималната работна заплата.

6. Незабавно приемане на законова норма за криминализиране на от ден на ден честите нарушавания на правата на служащите и чиновниците на сдружаване и групово договаряне.

7. Осигуряване на нужния финансов запас за прехрана и дейно действие на Агенциите, работещи на терен (с контролни функционалности, предоставящи услуги и/или обществена протекция на гражданите).

8. Засилен надзор по използването на общественото и трудовото законодателство, изключително в частта за безвредни и здравословни условия на труд, работно време, заплати и обществено обезпечаване.

9. Гарантиран достъп на всеки български жител до качествено обучение и опазване на здравето, функциониращи на обществен, а не на пазарен принцип. 

Настояваме работодателите:
Да прекратят офанзивите против труда - служащите са най-ценният капитал на българската стопанска система.Да седнат на масата на договарянията - правилните решения на днешните проблеми са там.Да одобряват, че повишаването на работните заплати е без конкуренция, запасите за напредък на стопанската система са другаде, а не в разноските за труд.Да схванат, че държавните условия за ред и бистрота не са „ административна тежест ”, а част от демокрацията и законността.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР