Под един процент от родителите у нас официално са заявили,

...
Под един процент от родителите у нас официално са заявили,
Коментари Харесай

Под 1% от родителите у нас се отказват от ваксини с подпис

Под един % от родителите у нас публично са декларирали, че не желаят да имунизират децата си. Те са подписали декларация и са я дали на персоналния си доктор. Като %, популярност богу тези родители не са доста. Тенденцията обаче е тревожна, сподели държавният здравен контрольор, доктор Ангел Кунчев, в предаването „ Денят онлайн “ на канал 3.

И по отношение на активизиралото се в последно време атни-ваксърско придвижване, което Световна здрава организация дефинира като една от десетте закани на 2019 година , той изясни за какво е изключително значимо децата да бъдат ваксинирани против съществени и заплашващи живота заболявания като коклюш, полиомиелит, морбили и всички, за които в нашия имунизационен календар има планувани ваксини.

Официално отказалите се от ваксини родители не са доста, само че има такива, които не декларират намерено, не подписват никакви документи, само че по някакви техни пътища, къде с напън, къде по различен метод, се договарят с лекарите. Те записват като направени неизвършени имунизации, изясни доктор Кунчев.

„ Ако ме питате мен, това си е закононарушение от всяка позиция – от юридическа, от човешка и от здравна “, категоричен е той.

Въпреки, че се вършат инспекции, сходни обстоятелства е мъчно да се потвърдят, тъй като нормално двете страни авансово се договарят и прикриват истината. Макар че сходни случаи не са всеобщо събитие, сходна процедура съществува, а наклонността тревожи лекарите, тъй като може да докара до тежки епидемии.

През последните 2 години към нашата страна има огнища на зараза от морбили, която, съгласно епидемиолозите, се дължи на спад в имунизационното покритие под 95% за дълъг интервал от време. А в някои страни то е под 70-85%, което основава условия за бързо разпространяване на рисковите болести.

Първо в Украйна, а в този момент в Сърбия и Гърция има зараза от морбили. В Украйна и Румъния болните са 30-40 000, в Гърция и Сърбия – 3 – 4000.
Заразата не признава граници и през предходната година у нас има „ импорт “ на морбили от Италия, Англия и Германия. Тя обаче не се е популяризирала, даже и измежду високорискови групи с невисок % на ваксинирани, каквито са ромските махали в Столипиново, Сливен и Варна. Факт, който лекарите регистрират като триумф.

„ Морбили е доста тежко заболяване. Тежките затруднения са 2-3%, а смъртните случаи 0,5-1%. Това обаче не би трябвало да се позволява.
В актуалния свят, в който има потвърдено ефикасна ваксина, да оставим на Балканите десетки хиляди деца да боледуват и няколкостотин до умрат, е безумно “, сподели доктор Кунчев.

Източник:

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР