Почти всички от 193-те автобуса, които изпълняват лятното маршрутно разписаниепо29-те

...
Почти всички от 193-те автобуса, които изпълняват лятното маршрутно разписаниепо29-те
Коментари Харесай

Засилени проверки на климатиците в градските автобуси

Почти всички от 193-те рейса, които извършват лятното маршрутно разписаниепо29-те линии от градския превоз, са с работещи климатици. Това сочат резултатите от засилените инспекции на инспекторите от общинското дружество „ Организация и надзор на превоза “.

Единствено по линия №20 до края на предходната седмица са се движили 5 новозокупени рейса, към момента необорудвани с климатици. След многократните наказания и предизвестия към компанията транспортьор и те са изтеглени от придвижване за съоръжение в незабавен порядък, а на тяхно място са пуснати климатизирани транспортни средства.

„ Ако климатикът не работи, вписваме констатацията в пътния лист. Съставяме и констативен протокол, който се подписва и от водача. За последния месец единствено двама са отказали да подпишат, тъй като и водачите желаят да работят при естествени условия. За всяко установено по законоустановения ред нарушаване постановяваме глоба в размер на 300 лв. “, разяснява заместник-кметът по превоз Тодор Чонов.

В момента общината работи по 3 контракта с превозвачите. В най-стария от тях – от 2016 година, е регламентирано, че през лятото климатиците в рейсовете би трябвало да се пускат при външна температура над 28 по публични данни на Националния институт по метеорология и хидрология.

Според договорите от 2018 и 2021 година температурата в салоните на рейсовете целогодишно би трябвало да е сред 18 и 25 градуса, тъй че безусловно постоянно да се обезпечава комфортът на пасажерите.

В доста от новите рейсове климатиците се контролират автоматизирано – при 25 градуса се включват, а при 18 градуса се изключват сами. И това не зависи от водачите.

Чонов акцентира, че инспекторите на „ Организация и надзор на превоза “ ревизират освен климатиците, а и дали се извършват всички останали клаузи, включени в договорите с компаниите превозвачи. Само за предходната година са наложени близо 1 млн. лева наказания, които се удържат от общинската отплата за градски превоз.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР