Почти всички ковид-легла в инфекциозните клиники в София са запълнени.

...
Почти всички ковид-легла в инфекциозните клиники в София са запълнени.
Коментари Харесай

Спазва ли се носенето на маски след въвеждането на новите мерки в София?

Почти всички ковид-легла в инфекциозните клиники в София са запълнени. Днес е и първият ден, в който маските още веднъж са наложителни на закрито и ще бъдат наложителни в идващите 15 дни.

От през днешния ден наложителни стават маските на закрито във всички публични институции, в комерсиалните обекти, в моловете, само че не в общите елементи, а единствено в самите магазини. Този път има и някои изключения. Децата под 6 години не са задължени да носят маски, също така хората, които спортуват на закрито също нямат такова обвързване.

В заведенията за хранене и клиентите, и личният състав могат да си разрешат да са без маска. На въпроса ви съблюдават ли се ограниченията - инспекцията ни през днешния ден сподели, че преобладаващата част от хората носят маски. Но има такива, които напълно съзнателно не го вършат, даже там където заповедта е споделила.

Повечето хора и в градския превоз, и в магазините и в публичните институции, носят маски. Но има изключения и тези, които не носят - не се тормозят да го заявят.

Имам маска, не я поставям.

Българска национална телевизия: Никъде? Градски превоз?

Не.

Българска национална телевизия: Някой прави ли забележка вътре?

Не. Все още.

Българска национална телевизия: Нито вън защитата, нито в магазините?

Не.

От столичната здравна ревизия, откъдето идва заповедта, не могат да обещаят цялостен надзор, само че дават обещание санкции.

" Ние не сме пъдари. Да, надзор ще има. Глобите са от 300 до 500 лева ", разяснява доктор Данчо Пенчев, шеф на СРЗИ пред Българска национална телевизия.

С тези ограничения здравните управляващи в София се надяват за половин месец да лимитират Ковид. На този стадий лечебните заведения последователно се пълнят с коронавирус случаи.

" София сега е в едно високо плато. В момента са запълнени съвсем на най-много с неусложнени случаи ", изясни доктор Пенчев.

В инфекциозното поделение на една от столичните лечебни заведения 60% от леглата са заети. Въпреки това:

" Не бих споделил, че има напън. Повечето заболели не се нуждаят от болнично лекуване, болестта се лекува от у дома. И единствено хората с съпътстващи болести, хората, които са неимунизирани, хората, които са в по-напреднала възраст, се нуждаят от болнично лекуване ", сподели проф. Георги Попов, шеф на клиника по инфекционзци заболявания, УМБАЛ " Софиямед ".

Положението в другите инфекциозни отделения в столицата е сходно. Но лекарите от първа ръка споделят, че обстановка най-малко към този момент остава под надзор.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР