Почти всеки е срещал из сухите тревисти места, покрай пътя

...
Почти всеки е срещал из сухите тревисти места, покрай пътя
Коментари Харесай

Чай от магарешки бодил - за какво помага

Почти всеки е срещал из сухите тревисти места, около пътя или в занемарен терен едно растение, обичайно на бурен, чийто цвят е кошничка във форма на хемисфера в ален цвят. Това е магарешки трън.

Това растение, което постоянно е бурен измежду културните насаждения в действителност е същинско богатство от естествената аптека. Ползите му за здравето са безспорни и многочислени. Дължат се на изненадващо богатия му химически състав и като лек се употребяват всички елементи на растението.

Инулинът е основната облага на цветовете, а сапонините, горчивият лактон аркциопикрин, дъбилните субстанции, кумаринът, витамин С и следите от алкалоиди се отриват в листата.

Активните съставки - инулинът и сапонините, покачват тонуса на гладката мускулатура, работят възбуждащо на централната нервна система. Предозирането може да има депресиращ резултат, по тази причина рецептите се съблюдават прецизно.

 Масло от магарешки трън

Нашата национална медицина употребява опциите на магарешки трън като тоник за организма и за освежаване най-много под формата на билков чай. Билката също усъвършенства активността на сърцето, покачва и артериалното налягане. Тя е с антисептично деяние и този факт също намира приложение в рецептите.

Чаят от магарешки трън оказва помощ, тъй като е с укрепващо и тонизиращо деяние. Препоръчва се като диуретик и може с него да се прави профилактика при проблеми с чревния тракт.

Продължителният банкет на лекарства оказва отрицателно въздействие на организма, по тази причина след лекуване е целесъобразно в прочистването на тялото да взе участие и чаят от магарешки бодил.

В националната медицина има забележителен набор от предписания за чай от магарешки трън, подобаващи при астматични пристъпи, сърдечна невроза, болести на бъбреците и цистит.

 Магарешки трън

Най-известно е приложението на магарешкия трън при лекуване на проблеми с простатата. Затова и чаят от растението е първото предложение при такива недоволства, както и като профилактично средство.

За да се подготви потребен чай от магарешки трън, се употребяват изсушените цветове на билката. Две супени лъжици от суровината се сваряват в продължение на 10 минути в 600 мл вода. Получената запарка се прецежда и овкусява, след което се приема на дребни дози през целия ден.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР