Почти всеки ден има съобщения за влакови инциденти от САЩ.

...
Почти всеки ден има съобщения за влакови инциденти от САЩ.
Коментари Харесай

Руските санкции - в действие. Кой пуска под откос американските ешелони?

Почти всеки ден има известия за влакови произшествия от Съединени американски щати. Съвсем неотдавна дизелов трен дерайлира в щата Вашингтон, преди този момент в Аризона. И това е единствено тази седмица. Саботаж или резултат от съветските наказания?

Признавам си: обичам железниците. Сигурно е фамилно. Няколко генерации предшественици са били железопътни служащи. Ако има избор - аероплан или трен, той постоянно се прави в интерес на втория, без значение дали в Русия или в чужбина.

Освен това брачната половинка също не обича да лети: едно време се е налетяла. Ето за какво известията от Съединени американски щати притеглят толкоз доста вниманието ми. Почти всеки ден от там идват вести за железопътни произшествия. Понякога даже по няколко дневно.

Например на 16 март 2023 година за първи път пристигна известието за дерайлиране на товарен трен покрай град Топок, Аризона. Изглеждаше, че няма човешки жертви. Според The New York Times обаче авариралият трен е превозвал рискови субстанции.

Направи се опит следващият скандал да се потуши бързо. Телевизионната компания CNN, базирайки се на представител на железопътната компания BNSF, която се занимава с транспорт на товари, побърза да увери, че влакът, съгласно тях " съгласно предварителната информация ", не е превозвал никакви " рискови субстанции " - той сякаш носел " царевичен сироп ".

Никога не се е случвало до момента и ето го още веднъж “

Отдавна е известно, че " колкото по-чудовищна е лъжата, толкоз по-охотно ще се има вяра в нея ". В този случай обаче не се получи толкоз добре. Защото в същия ден, на другия завършек на Съединените щати, в щата Вашингтон, на територията на индианския резерват Суиномиш (как ви харесва подобен образец за американска народна власт?), близо до град Анакортес, съгласно ABC News, различен трен, пренасящ до 10 хиляди галона дизелово гориво, се е разрушил.

Поне половината от горивото към този момент се е разляло. Саботаж ли е? Наистина ли е " железопътна война "? Дали " оградените " индианци, тогавашни господари на Северна Америка, не са организирали измама, с цел да получат обезщетение за вредите, породени от бледоликите и да живеят с тези пари в огромна степен в прегръдка с " огнената вода "? Нека не го изключваме изцяло.

Но какво да кажем за дерайлирането при започване на март на американска транспортна компания, Norfolk Southern, в окръг Кларк, Охайо, пренасяща химикали? И какво в действителност се случи на 21 февруари в Небраска, където към 30 вагона Union Pacific дерайлираха и се прекатурнаха?

Какво ще кажете по отношение на епичната влакова злополука с токсични химикали в Охайо при започване на февруари, следствията от която са толкоз ужасяващи, че незабавно бяха наречени „ американски Чернобил “, незабавно щом главните медии – с огромно забавяне – си направиха труда да я съобщат? И това не са всички такива случаи.

Два отговора на един въпрос

Има два отговора на разумния въпрос какво в последна сметка се случва - банални и тайни теории. Първият от тях е, че това е, уви... обикновено. Тъй като приказваме просто за помията, станала типична за Америка, за злополучния спад на стандартите за сигурност, за софтуерната рецесия в Съединени американски щати, които дълго време се хвалеха, откакто пуснаха действителната си стопанска система, че са построили пост-индустриално общество и харчат големи запаси за геополитически случки като украинската, макар упадъка на личните си територии.

На второ място, можем да приказваме за тенденциозен бойкот от изнудващи нарушители, някакви " домашни партизани ", озверели еколози, които са влезнали във " войната " и по този метод се пробват да привлекат публичното внимание към своя дневен ред.

Или даже в някои случаи - за бойкот от страни, потърпевши от политиката на Съединени американски щати, каквито има доста. Все отново по този начин се водят хибридни войни: вие ни вършиме мръсни номера, а ние вас. Ако " Петров " и " Боширов " към този момент са " изгорели ", ще има и други.

Или може би това?

По принцип не може да се изключи факторът цивилен спор - психическа война сред демократи и републиканци, използване на тактика за напрежение за основаване на предпоставки за победа на общите избори през 2024 година или битка за власт в избрани щати.

И също по този начин, несъмнено, непрекъснатите опити на заинтригуваните страни да ускорят осъществяването на инфраструктурния проект на Байдън за 1,2 трилиона $, признат още през 2021 година, само че висящ.

Той планува вложение в строителството на пътища, мостове, чиста питейна вода, електропреносни мрежи, високоскоростен интернет, в което Съединени американски щати от ден на ден изостават от напредналите страни в света.

„ Моралът “ на вероятните диверсанти е следният: изпълняваме страховит инфраструктурен проект и няма да има повече сходни изключителни обстановки. А вие, господа републиканци, спрете да се бъркате на нас, демократите, да " режете парите ", а още по-добре - присъединете се към " съкращаването " - най-свестните от вас също ще получат нещо...

Най-вероятно

Веднага ще поясня: теориите на конспирацията, благодарение на които доста постоянно е допустимо да се изясни единствено какво се случва, защото управляващите във всички страни крият доста от обществото, аз не споделям в този случай.

Огромната истина явно е, че железопътната промишленост в Съединените щати, в миналото страна пионер в тази област, е извънредно подценена. Железниците са в извънредно положение. Траверсите там нормално са дървени, влаковете са мудни, само че доста тежки и като предписание не се движат по разписание - с непрекъснати закъснения.

Не съм бил в Съединени американски щати, само че с помощта на любовта си към железопътните линии съм пътувал виртуално из тази страна в YouTube с влаковете на държавния монополист Amtrak. Особено си припомням „ пътуването “ от Ню Йорк до Флорида на голям трен с високи вагони, билетите за които бяха доста „ вкусни “.

Влакът се движешебавно, а към края на маршрута закъса въобще. Блогърът, който снима тази история, излезе от купето и отиде да попита какво има. Оказва се, че има проблеми с релсите: служащи сменяха изгнили дървени траверси - изглеждаха ужасни, не бяха пипани от половин век.

Така е!

Ще се смеете, само че в Съединени американски щати има единствено един условно високоскоростен трен - Acela Express, който се движи сред Бостън и Вашингтон. Това, дублирам, не е същински високоскоростен трен, защото употребява не специфичен, а елементарен, само че осъвременен габарит. И затова, до скорости до 240 километра в час, той може да форсира единствено 34 благи от пътя си от 456 благи. Средната му скорост сред Бостън и Ню Йорк е смешните 100 км в час (като крайградските електрически влакове).

Демократите се пробваха да построят високоскоростна автомагистрала с дължина съвсем 1300 километра в Калифорния, с цел да могат да пътуват с трен от Лос Анджелис до Сан Франциско вместо 10 часа за 2 часа и 40 минути. Но парите, отделени за това - десетки милиарди долари - бяха значително откраднати посредством построяването на 200 километра " път за на никое място ". Проектът е в застой.

Като цяло от 409 000 километра железопътни линии, съществували в Съединените щати през 1916 година, в този момент са останали към 220 000, множеството от които са в окаяно положение. 80% от тях нямат пътнически трафик.

Използват се най-вече остарели локомотиви и пътнически влакове от предишния век. С тежките товарни влакове това нормално е злополука - траверсите и релсите постоянно не могат да им устоят.

В същото време американците също се оплакват (бившият президент Доналд Тръмп, който мечтаеше да „ направи Америка още веднъж велика “, беше доста обезпокоен от това) от разрушени пътища, порутени мостове, остаряващ самолетен парк...

Какво ще кажете за другите?

За съпоставяне, Китай има най-голямата мрежа от най-новите високоскоростни железопътни линии в света, със междинна скорост на влаковете от 240 до 320 км/ч. Тяхната дължина е повече от 30 000 километра.

През 2021 година Китай сподели същинско инженерно знамение, като пусна високоскоростен пътнически трен до „ покрива на света “ – до Тибет. Повече от 90% от железопътната линия е положена на надморска височина над 3000 метра.

В Япония общата дължина на високоскоростните железопътни линии надвишава 3 хиляди километра, а влаковете могат да доближат скорост от съвсем 400 километра в час.

Железопътните линии в Италия, Испания, Франция и Германия са в положително положение. С високоскоростен трен от Рим до Милано може да се стигне за към три часа, покривайки разстояние от 562 километра. В Русия осъвременена железопътна линия сред Москва и Санкт Петербург разрешава на високоскоростния Сапсан да измине 650 километра за по-малко от 4 часа.

Защо Русия-Узбекистан превъзхожда Съединени американски щати в развиването на високоскоростната железница! Повече от два пъти. Затова дано въпреки всичко оставим настрани версията за диверсантите. Очевидната причина за американските железопътни произшествия се крие в софтуерната назадничавост на Съединените щати.

Какво от това?

И последното. Упадъкът на американските железници стартира след Втората международна война, вследствие на което Съединените щати се оказват международният стражар и стартират да отделят от ден на ден внимание, мощ и запаси за поддържане на господството си в света, махайки с ръка на проблемите на личната си страна.

Това беше направено в полза на американската ръководеща класа и икономическият крах на Съединените щати в началото не се усети мощно. Ресурсът се изчерпваше последователно.

Но безмилостното време свърши своята работа и резултатът към този момент е забележим за всички. Много американци схващат, че единственият късмет да възродят страната е да спрат да водят войни с останалия свят, да спрат да си пъхат носа на всички места. Време е най-сетне да се погрижите за личните си каузи. Докато това се случи, влаковете в Съединени американски щати ще дерайлират все по-често, а престижът, който към момента остава по инерция в страната, ще се изпари в обозримо бъдеще.

Превод: СМ

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР