Почти със сигурност Федералният резерв на САЩ ще обяви ново

...
Почти със сигурност Федералният резерв на САЩ ще обяви ново
Коментари Харесай

Колко далеч ще стигне Фед в борбата с инфлацията

Почти сигурно Федералният запас на Съединени американски щати ще разгласи ново покачване на лихвения си % след своето съвещание в сряда, евентуално с следващите 0.75 пункта. Това, което пазарите и анализаторите обаче ще наблюдават деликатно, е какъв сигнал ще изпрати централната банка за своите бъдещи планове - какъв брой надалеч желае да стигне със стягането на финансовите условия и с какви темпове ще се движи. Въпреки досегашните внезапни покачвания на лихвата, инфлацията в Съединени американски щати се оказва устойчива и се разгръща измежду необятен набор от артикули и услуги, а решенията на Фед стават все по-трудни. По-бавно стягане на паричната политика може да задълбочи казуса с растящите цени, само че въпреки това, прекалено повишаване на лихвите заплашва да тласне страната към криза.

" Никой не знае дали този развой ще докара до криза или в случай че е по този начин, какъв брой забележителна би била ", сподели през септември шефът на Фед Джером Пауъл. Докато представителите на централната банка се събират още веднъж тази седмица, инфлацията остава на най-високите си равнища от десетилетия и, наподобява, все по-трайно се открива в стопанската система. Това ускорява упованията, че Фед към момента няма да отпусне газта. Колкото по-зле се развива инфлацията обаче, банката ще би трябвало да стигне по-далеч, с цел да я овладее, споделя пред Financial Times Дейвид Уилкокс, някогашен чиновник на Фед. Това от своя страна значи по-голям риск от стопански спад, който по всяка възможност ще е и по-дълбок.

Индексът на потребителските цени през октомври сподели ускорение на базовата инфлация, която изключва волатилните детайли като храна и сила. Поскъпването към този момент обгръща освен браншове, директно наранени от пандемичните разриви или войната, само че и категории като услугите. Според насоките на Фед от септември главната рента трябваше да доближи 4.4% до края на годината, а пикът ѝ да е 4.6% през идната. Но поради последните данни доста икономисти и вложители залагат, че лихвата ще доближи най-много от 5%.
Реклама Време ли е за закъснение
Все повече стават апелите Фед да забави темпото. " Като се движите със мощ и висока скорост, естествено имате по-малко надзор ", споделя Джеймс Найтли, основен интернационален икономист от ING.

Но неразбираеми сигнали могат още веднъж да доведат до информационни проблеми, с каквито Пауъл се сблъска през август. През лятото поръчките на Фед, че " в някакъв миг " ще би трябвало да забави темпото, доведоха до залози, че централната банка омеква и може да стартира да смъква лихвите още от идната година. Пазарите внезапно потеглиха нагоре единствено с цел да потънат при новите по-категорични сигнали от страна на Фед.

От една страна,, и може би е време за закъснение. От друга, централната банка не може да си разреши удар върху доверието. Ако спре прекомерно рано, рискува инфлацията да остане висока и след това ще би трябвало да предприеме още по-болезнени дейности, считат анализатори. Един грациозен метод Фед да балансира би бил да уточни крайната цел в стягането, като в това време забави стъпките и адресира опасенията за финансовата непоклатимост, споделя Прия Мисра, световен началник на лихвените тактики в TD Securities.

По-умерени покачвания биха се харесали на някои демократи, най-вече от лявото крило на партията, които подлагаха на критика дейностите на Фед и предизвестиха за иден растеж на безработицата. Но към този момент множеството политици наподобяват по-притеснени от инфлацията, в сравнение с от следствията от битката с нея.
Реклама Какво се случва с стопанската система
Въпреки че след две следващи тримесечия на спад, има ясни признаци, че потреблението отслабва. Бизнес интензивността в Съединени американски щати също се свива през октомври за четвърти следващ месец. Пазарът на труда обаче остава парещ, като на всеки незает се падат близо две свободни позиции, а в доста щати - по три. За да притеглят чиновници, на работодателите им се постанова бързо да подвигат заплащането, като темпът едвам неотдавна стартира да се забавя.

Жилищният пазар също е под напън, откакто лихвата по 30-годишните ипотеки надвиши 7%, най-високото равнище от 2002 година насам. Цените в цялата страна вървят надолу, само че най-драстични са спадовете в градовете, където парцелите нарастнаха най-значително от началото на пандемията.

До момента дейностите на Фед също по този начин доведоха до доста повишаване на $ и понижиха търсенето на рискови активи, предизвиквайки спад на тържищата.
Свързани публикации Dow Jones затвори най-хубавия си месец от 1973 година 1 ноември 2022, 11:15 Инфлация и аборти: Съединени американски щати избират сред две действителности 28 октомври 2022, 06:53 Американската стопанска система набъбна повече от предстоящото 27 октомври 2022, 17:02 Лихвените проценти се повишават с невиждани темпове. Кога ще имат резултат? 26 октомври 2022, 09:40 Краят на безплатния обяд с дълга 24 октомври 2022, 13:45 Американски щати раздават помощи поради инфлацията, само че рискуват да я засилят 17 октомври 2022, 08:39 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР