Почти преди година, от върха на древната крепостна стена на

...
Почти преди година, от върха на древната крепостна стена на
Коментари Харесай

Вики Алмазиду за Милчо Левиев: Той си отиде, но всички свирихме и пяхме с неговото пиано

Почти преди година, от върха на античната крепостна стена на Небет тепе в Пловдив, Вики Алмазиду и другари разпръскват праха на музиканта Милчо Левиев. " Повтаряше, че желае праха му да бъде хвърлен първо над неговия роден град Пловдив, по-късно Лос Анджелис и Солун…. ", споделя тя. Около година по-късно в памет на джаз музикантът неговата брачна половинка оргазинира в Пловдив концертът " Завинаги в сърцата " (19 юни, от 20:30 часа). В него ще се включат негови другари и съидейници, а сплотяващото ще бъде точно гласът на Вики Алмазиду.

Милчо Левиев е най-продаваният българин отвън операта, с най-забранената по време на социализма музика у нас – джазът. Тя е певицата с кадифен глас, огромната му обич, наричана балканският музикален феномен.

" Милчо работи по този план 4-5 години. Искаше да вземе от известни композитори тематиките, да ги аранжира и да им придаде формата на ария. Да се напишат текстове и аз да ги изпея. Той ни остави доста елегантно аранжирани тези неща, изсвири ги с електронни принадлежности и сподели - " Може да си отида, да знаете какво да вършиме " - споделя брачната половинка му за плана.

Това се случва 6 месеца преди гибелта на музиканта.

" Разбира се, той като си отиде, не бяхме в положение да си спомним за този план. Като мина известно време взехме решение, че би трябвало да продължим тази концепция. "

Около една година й лишава всички музиканти да изсвирят, да върнат назад траковете и да бъдат съединени. Именно това е неповторимото в плана.

" Милчо си отиде, а всички ние свирихме и пяхме с неговото пиано. "

Общо 46 музиканти от целия свят се включват в албума " Соната 57 ". Голяма част от тях ще участват и на концерта в Пловдив. Сред тях ще бъдат Теодосий Спасов, Влаtко Стефановски, и други

" Музикална безконечност " - по този начин с едно изречение Иван Минчев, негов непосредствен другар и импресарио, разказва джазмена Милчо Левиев.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР