Почти година след появата на новия коронавирус Sars-CoV-2, научната общност

...
Почти година след появата на новия коронавирус Sars-CoV-2, научната общност
Коментари Харесай

Учени: Коронавирус е имало в пробите на отпадъчни води месеци преди първото официално огнище в Китай

Почти година след появяването на новия ковид Sars-CoV-2, научната общественост продължава да прави завладяващи открития за произхода на пандемията, оповестява БГНЕС. Изследване, оповестено на 30-ти ноември в списанието „ Клинични инфекциозни заболявания “, направено от специалисти от Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC, за неговото редуциране на английски) на Съединени американски щати, добави нови подозрения по отношение на действителния старт на пандемията от COVID-19.
Официалната последователност показва датата на започване 31 декември 2019 година, когато здравният орган на китайския град Ухан издава сигнал за поредност от случаи, свързани с тайнствен респираторен вирус. Общото сред пациентите беше общинският пазар, на който се продават живи и мъртви диви животни.  Сега, 11 месеца по-късно, откриватели, свързани с държавното управление на Съединени американски щати, са открили с противоположна мощ, че 39 души от три щата в страната към този момент са създали антитела против ковид две седмици преди сигналът да се появи в Китай.
 В търсене на произхода на COVID-19: Експерти на СЗО още веднъж желаят да посетят Ухан В търсене на произхода на COVID-19: Експерти на СЗО още веднъж желаят да посетят Ухан
Експерти на Световната здравна организация желаят още веднъж да посетят пазара в китайския град Ухан, с цел да проследят разпространяването на п...
Проучването се основава на кръвни проби от дарена кръв, направени сред 13 декември 2019 година и 17 януари 2020 година Тестваните 7 389 проби са рутинно събрани от дарения, проведени от Червения кръст в девет щата в Съединени американски щати. От 1912 проби за дарения, направени сред 13-16 декември, 39 са позитивни (26 в Калифорния и 16 в Орегон или Вашингтон). Още 67 проби, съдържащи вируса, са разпознати измежду даренията, направени сред 30 декември 2019 година и 17 януари 2020 година Средната възраст на инфектираните е 52 години и по-голямата част са мъжете. За създателите на проучването част от тези разпознати антитела би трябвало да бъдат свързани с други типове коронавируси, които циркулират в света, само че огромният брой хора, открити с тези антитела в разбора, демонстрира, че друга част е доста евентуално да има covid-19 в този миг.
Но по какъв начин това трансформира информацията, която знаем за началото на пандемията и по кое време се появи новият ковид?  Този въпрос няма прецизен отговор и може в никакъв случай да няма подобен.
Това, което е известно до момента, е, че първото огромно огнище се е появило в Ухан през декември 2019 година, само че разнообразни индикации допускат, че вирусът е циркулирал по света седмици или месеци по-рано. Авторите на проучването, разпознали антитела против новия ковид при десетки хора в Съединени американски щати, споделят, че това изобретение има някои ограничавания, в това число установяване дали хората са били инфектирани в личната си страна или по време на пътешестване . Проучване, извършено преди този момент, от самия Червен кръст, с цел да се откри профилът на неговите донори, дава някои индикации. От общо дарилите кръв 3% декларират, че са пътували в чужбина през месеца преди даряването на кръв, а единствено 5% от тези 3% споделят, че дестинацията на това пътешестване е в Азия. Това изобретение не е първото (и евентуално няма да бъде последното), което сочи към съществуването на вируса преди формалния сигнал в Китай.
Изследователи от минимум четири страни, в това число Бразилия, показаха съществуването на новия ковид в пробите за отпадъчни води, събрани седмици или месеци преди първото публично огнище в . Проучването, което притегли най-голямо внимание, бе ръководено от откриватели от университета в Барселона. Според тях е имало наличие на новия ковид в замразени проби, събрани в Испания от 15 януари 2020 година (41 дни преди първото публично съобщение в страната) и от 12 март 2019 година (девет месеца преди първия случай, докладван в Китай). Анализът на отпадъчните води разрешава да се открие наличието на COVID-19 на несъмнено място. Но към момента не е ясно по какъв начин и по кое време вирусът Sars-CoV-2 стартира да заразява хората. Нито от кое животно вирусът е „ скочил “ до хората.
 В Ухан показаха опера, отдадена на ковид (СНИМКИ) В Ухан показаха опера, отдадена на ковид (СНИМКИ)
Операта " Дневникът на ангела " бе показана в Ухан. Тя е отдадена на подвига на медицинските лица, които бяха ангажирани в битката с...
Съществува консенсус измежду учените, че първото огнище е настъпило на пазар в Ухан, който продава живи и мъртви диви животни. Но откривателите не знаят дали вирусът се е появил там или се е „ възползвал “ от локалните условия, с цел да се популяризира от един човек на различен. " Ако ме попитате каква е по-голямата опция, бих споделил, че вирусът идва от пазари, които продават диви животни ", сподели Юен Куок-юнг, микробиолог от университета в Хонг Конг, пред Би Би Си. Проучване на лекари във Ухан, оповестено през януари от здравното списание „ The Lancet “, откри, че досега първият случай на COVID-19 е открит на 01.12.19 година и няма забележима връзка с пазара за диви животни . Някои специалисти споделят, че вирус с капацитет да се трансформира в пандемия мъчно би могъл да циркулира по света в продължение на месеци, без да бъде открит. Но пътуването със седмици може да е по-осъществимо, изключително през зимата в Северното полукълбо.
Съществуват и подозрения по отношение на момента, в който новият ковид доближи Бразилия и стартира да циркулира в страната . Първата публична диагноза в южноамериканската страна е зародила на 26 февруари 2020 година Това е 61-годишен предприемач от Сао Пауло, който се завръща от пътешестване до Италия, което по това време е вторият епицентър на пандемията. Има доказателства, че първата болест в Бразилия се е случила месец преди формалното разкриване на заболяването . Но екип, управителен от откриватели от Федералния университет в Санта Катарина (UFSC), разпознава съществуването на вируса към 27 ноември 2019 година в канализацията на Флорианополис. Освен това откриватели от фондацията „ Освалдо Крус “ показаха съществуването на най-малко един случай на Sars-Cov-2 в Бразилия месец преди първата публична регистрация, която се организира сред 19-ти и 25-ти януари 2020 година Не е известно дали този човек е бил инфектиран по време на пътешестване или посредством предаване от общността (от други поданици на мястото, където живее или се движи).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР