Почти година след потопа в Карловско на места все още

...
Почти година след потопа в Карловско на места все още
Коментари Харесай

Как живеят хората година след потопа в Карловско?

Почти година след потопа в Карловско тук-там към момента няма улици и асфалт, а мостове и къщи не престават да се възвръщат. Част от жителите не престават да живеят във фургони.

Сред тях е и 70-годишната Маруся Бочева, чийто дом беше изцяло отвеян от наводненията.

„ Все си мислех, че във вътрешността ще падне и нещо ще оцелее, а нищо не оцеля. Забелязаха ме един човек в прилежаща къща и ме извика у тях и ми сподели, че къщата ми я няма. Два месеца живях в парника, първата вечер ми беше най-тежка, по една тениска, цяла нощ се търках да се стопля. Слава богу в този момент имам покрив над главата си, не е като в парника “, споделя тя. 

От къщата на Маруся остава единствено една стена, която да ѝ припомня за родния ѝ дом. 

„ Не можеш да реагираш, като че ли пропадаш в някаква дупка, нямаш никаква реакция. Сребро имах, бижута златен пръстен. Нищо не взех, единствено икона и по този начин. Оцелях. Тъжно ми е, там съм родена, пораснала. 30 години отидоха “, споделя още тя пред БТВ.

Наводненията унищожават и дома на Ани Иванова. Дотук от страната тя е видяла единствено 375 лева Казва, че отпуснатите 2500 лева за възобновяване на вредите са неефективни. 

„ Хем са закъснели, хем не ни ги дават вярно. Вчера внесох профактурата и декларацията и ми споделят, че тези пари няма да дойдат в нашите сметки, а ще отидат в магазина, където сме си харесали нещо, а ние към този момент за една година си го набавихме. Разбиха ми се порти и прозорци и ми трябват пари за дограма “, споделя Ани Иванова. 

По думите на зам.-кмета на Карлово отпуснатите средства за някои села, като Богдан да вземем за пример, са на половина или даже по-малко от нужните. 

„ Проведохме десетки публични поръчки, имаме подписани контракти с определени реализатори за възобновяване на деретата в трите обитаеми места и мостовете. Най-големият проблем е, че съгласувателните процедури са доста тежки и се изискват административни периоди, които би трябвало да чакаме “, споделя Данка Сидарова-Люртова, зам.-кмет на Карлово.

По думите ѝ общината има подготвеност да издаде всички разрешителни, само че останалите институции би трябвало да работят по-бързо. Все още не е явен срокът, в който ще бъдат възобновени селата.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР