Почти една година след като Русия започна военната агресия срещу

...
Почти една година след като Русия започна военната агресия срещу
Коментари Харесай

Икономиката на ЕС ще избегне рецесията, прогнозира еврокомисията

Почти една година откакто Русия стартира военната експанзия против Украйна, стопанската система на Европейския съюз навлезе в 2023 година в по-добро положение от плануваното през есента, се споделя в зимната прогноза на Европейската комисия, огласена през днешния ден.

Според нея вероятностите са за по-висок напредък през тази година - 0.8% в Европейски Съюз и 0.9% в еврозоната. Очаква се и двете зони да избегнат с малко техническата криза, която се обрисуваше за началото на годината. Освен това съгласно прогнозата предстоящите стойности на инфлацията както за 2023 година, по този начин и за 2024 година, са леко занижени.

Перспективите се усъвършенстват

След мощния напредък през първата половина на 2022 година темпото на Брутният вътрешен продукт се забави през третото тримесечие, въпреки и малко по-слабо от предстоящото. Въпреки изключителните разтърсвания, стопанската система на Европейски Съюз избегна свиването през четвъртото тримесечие, планувано в есенната прогноза. Годишният ритъм на напредък за 2022 година се прави оценка на 3.5% както в Европейски Съюз, по този начин и в еврозоната.

Благоприятните трендове след есенната прогноза усъвършенстваха вероятностите за напредък за тази година. Продължаващата диверсификация на източниците на доставки и внезапният спад в потреблението доведоха до нива на предпазване на газ над сезонната междинна стойност за последните години, а цените на едро на газа спаднаха доста под нивата отпреди войната. Освен това пазарът на труда в Европейски Съюз продължи да действа добре, като нивото на безработица остана рекордно ниско от 6.1% до края на 2022 година

Доверието се усъвършенства и изследванията от януари демонстрират, че се чака също икономическата интензивност да избегне стесняване през първото тримесечие на 2023 година

Въпреки това неподходящите условия още са налице. Потребителите и предприятията не престават да са изправени пред високи разноски за сила, а главната инфлация (с изключение на силата и непреработените храни) продължава да нараства през януари, което в допълнение подкопава покупателната дарба на семействата. Тъй като инфлационният напън продължава, стягането на паричната политика се чака да продължи, което спъва стопанската активност и вложенията. Прогнозираният напредък в зимната междинна прогноза за 2023 година от 0.8% в Европейски Съюз и 0.9% в еврозоната е надлежно с 0.5 и 0.6 процентни пункта по-висок, в сравнение с в прогнозата от есента. Темпът на напредък за 2024 година остава неизменен - 1.6% и 1.5% надлежно за Европейски Съюз и еврозоната.

До края на прогнозния интервал размерът на производството се чака да бъде с съвсем 1% над планувания в есенната прогноза.

Инфлацията ще намалее

Три поредни месеца на умерена номинална инфлация демонстрират, че пикът на инфлацията е отминал, както се очакваше в есенната прогноза. След като доближи рекордно високо ниво от 10.6% през октомври, инфлацията понижа, като експресната оценка от януари спадна до 8.5% в еврозоната. Спадът се дължи основно на намаляващата енергийна инфлация, до момента в който главната инфлация към момента не е достигнала своя връх. Прогнозата за инфлацията бе леко занижена спрямо есента, което отразява основно процесите на енергийния пазар. Очаква се номиналната инфлация да спадне от 9.2% през 2022 година на 6.4% през 2023 година и на 2.8% през 2024 година в Европейски Съюз.

В еврозоната се чака тя да се забави от 8.4% през 2022 година на 5.6% през 2023 година и на 2.5% през 2024 година

Рисковете за вероятностите са по-балансирани

Въпреки че несигурността към прогнозата остава огромна, рисковете за растежа като цяло са уравновесени.

Вътрешното търсене би могло да се окаже по-голямо от плануваното, в случай че неотдавнашните спадове в цените на едро на газа бъдат трансферирани в по-голяма степен на потребителските цени и потреблението се окаже по-устойчиво.

Въпреки това не може да се изключи възможен поврат в този спад в подтекста на продължаващото геополитическо напрежение, отбелязва еврокомисията. Външното търсене също би могло да се окаже по-силно след отварянето на Китай, което обаче може да подхрани инфлацията в международен мащаб.

 Пандемията и инфлацията не стопират потребителите да харчат Пандемията и инфлацията не стопират потребителите да харчат

Рисковете за инфлацията остават значително свързани с развиването на енергийните пазари, което отразява някои от откритите опасности за растежа. Особено през 2024 година има обилни опасности от увеличение на инфлацията, защото ценовият напън може да се окаже по-широк и по-солиден от предстоящото, в случай че растежът на заплатите се стабилизира на по-високи от междинните темпове за нескончаем интервал от време.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР