Почти един милион британци страдат от пост-Ковид синдром, който е

...
Почти един милион британци страдат от пост-Ковид синдром, който е
Коментари Харесай

Пост-Ковид синдром: Вече не водим истински живот


Почти един милион британци страдат от пост-Ковид синдром, който е трансформирал изцяло живота им. Две трети от тях не могат да се оправят с делничните си отговорности, а един на всеки петима към този момент е неспособен да работи.

Умора и понижена продуктивност са едни от най-честите недоволства

Хелън от Централна Англия е болна от октомври 2020-а, при Ники от югоизточното графство Девън разнообразни признаци се провяват от 18 месеца. Тя е толкоз изтощена, че към този момент не може да се оправя с делничните си отговорности. Не ѝ стига въздух, не може да се концентрира, а има и проблеми с паметта. Дълго време не била наясно каква е повода за нейните премеждия и мислела, че е изолиран случай, до момента в който не прочела публикация в „ Гардиън " за. Това я подтикнало да сътвори група във Facebook с името „ Long Covid Support Group ", в която хора със сходни проблеми споделят недоволствата си и взаимно си оказват поддръжка.
Редакцията предлага
Днес членовете на групата са над 43 000, което подхожда на растящия брой болести. Тестове, които да разпознават пост-Ковид синдрома, към този момент няма, само че английската Национална статистическа работа разгласява месечни оценки от април насам. Нейните данни за юли сочат, че 950 000 души повече от 4 седмици след прекараното заболяване не престават да. А 400 000 от тях над година са страдали от пост-Ковид синдром. Една от участничките в групата - Клер Хейсти, споделя: „ Не е елементарно да се живее с пост-Ковид. Повече от година не можех да работя, а в този момент работя доста по-малко, в сравнение с преди. Не живеем същински живот ".

Има ли лекуване?

. Но не се знае дали имунизацията пази от пост-Ковид. Въпросът към момента се изследва.

Имунологът Дани Алтман изяснява: „ Би могло да се каже - щом някой е получил и двете дози преди да се натъкне на вируса, най-вероятно в никакъв случай няма да се разболее и няма да има и пост-Ковид синдром. И в случай че задържим невисок броя на случаите, в бъдеще не би трябвало да се безпокоим за пост-Ковид. Но просто няма по какъв начин да се надяваме, че до момента в който единствено младежи се заразяват, или щом мнозина карат болестта без признаци, никой няма да получи пост-Ковид синдром ".

Междувременно във Англия са учредени 89 клиники за лекуване на пациенти с пост-Ковид, в които работят екипи от експерти: пулмолози, кардиолози, психотерапевти. Интересът е огромен - за банкет се постанова да се чака с месеци. Но той не е гаранция, че недоволствата ще отпаднат. Дани Алтман отбелязва, че в действителност в тази ситуация става дума за, за което няма нито проби, нито лекарства. „ Наблюдавам суматоха и от двете страни: пациентите обезверено търсят помощ, а лекарите виждат това, само че нямат визия по какъв начин биха могли да оказват помощ. "

Какви могат да са аргументите?

Алтман прави опити за разгадаване на синдрома в своята лаборатория. Една от настоящите тези е, че вирусът остава в тялото, да вземем за пример в червата. Друга доктрина пък позволява, че коронавирусът натоварва имунната система по сходство на. Има и догатки, че той нанася вреди на органите и кръвоносните съдове.

Най-достоверна обаче наподобява тезата, че Ковид провокира ново автоимунно заболяване от вида на диабет вид 1 или ревматоиден артрит. В изгода на тази теза приказва събитието, че дамите са доста по-засегнати от мъжете - дамите кардинално по-често страдат от. Намеренията на Алтман са в границите на 6-9 месеца да бъде създаден кръвен тест, с който да може да се диагностицира пост-Ковид.

Този тест би трябвало да може да разпознава избрани авто-антитела, които при пациентите с пост-Ковид са повече, и към този момент на основата на теста да се образува терапия.

Как могат да оказват помощ оперните артисти?

Има обаче още доста време досега, в който пациентите ще могат да се възползват от теста. Дотогава клиниките могат единствено да пробват да смекчат обособени синдроми, като да вземем за пример усложненията при дишането.

За задачата клиниките прибягват към неконвенционални способи - в продължение на шест седмици пациентите с пост-Ковид се учат още веднъж да дишат обикновено благодарение на...оперни артисти. Тъй като от лекуването на други хронични болести е известно, че пеенето може да подтиква активността на белите дробове. Програмата е предопределена и за хора, които въобще не могат да пеят, само че от участниците по този начин или другояче не се чака да извършват оперни арии - за тях е квалифициран набор от приспивни песни, които не съставляват никаква трудност.

Защо назовават признаците психически?

Пациент в рехабилитация след прекаран Ковид-19

Поради неналичието на диагностични проби лекарите постоянно не имат вяра на недоволствата на пациентите и по тази причина и дефинират страданията им като психически. Именно това се случило и с Хелън: „ Постоянно ми повтаряха, че имам страхова невроза. Ръководителят на една от клиниките за пост-Ковид написа в диагнозата ми, че проблемите ми с дишането са психически. Ако имах задоволително сила, щях да подам тъжба ".

Хелън към този момент не може да работи. Както и Ники. Две трети от пациентите с пост-Ковид не съумяват да се оправят с делничните си отговорности. Около 20 % са прекомерно заболели, с цел да работят, демонстрират статистическите данни. Като даже да не изгубят работните си места, губят най-малкото част от идентичността си.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР