Почти 30 часа продължава мащабната операция по издирването на 12-годишния

...
Почти 30 часа продължава мащабната операция по издирването на 12-годишния
Коментари Харесай

Издирването на Александър от Перник все още е без резултат

Почти 30 часа продължава огромната интервенция по издирването на 12-годишния Александър, който изчезна в региона на Перник. Момчето е в неопределеност от следобедните часове през вчерашния ден, а в търсенето му с изключение на полицейски и профилирани екипи, се включиха и над хиляда доброволци. Издирването на детето, което е с тежка форма на аутизъм, продължи през цялата нощ. Акцията е в ход и сега.

И към този час детето не е открито. Има голяма вълна на съпричастност от разнообразни краища на България. Към момента не престават да идват хора, които ще се включат в издирването. В него вземат участие хеликоптери, кучета, джипове, кросови мотори, алпийският отряд на Столична община, термокамери и дрнове.

Много хора през целия ден подават сигнали, че са забелязали детето в разнообразни точки в града, само че всички сигнали се оказват подправени. По неофициални данни става въпрос за 78 сигнала, които са разпилели напъните на спасителите.

Късно довечера от полицията молят всички доброволци да се изтеглят от планината, с цел да може търсенето да продължи с хеликоптер, оборудван с термокамера. В момента издирването на детето продължава и с дронове над планината и града.

Студеното време също е мотив за терзание, тъй като Александър не е облечен с дебела връхна дреха.

Секунда на нехайство и Александър безусловно липсващ от погледа на татко си.

" Майката от дълго време е избягала и е оставила детето единствено на грижите на бащата, който за жалост има известни двигателни усложнения поради заболяване. Въпреки това поставя старания, грижи се за детето си и в дадения случай го е завел на разходка, тъй като то е пък противоположното - има свръхдвигателна интензивност, да се поразходи детето и в един миг в действителност е изчезнало ", посочи шефът на Националната следствена работа Борислав Сарафов.

Едно денонощие по-късно: всички го търсят - в града и в гората. Случилото се с Александър отключи вълна на съпричастност. Цяла вечер, цяла нощ и през целия ден - доброволците се увеличаваха.

" Пътеките стигат насреща до Радомир, на запад също има стръмни скали и на всички места може да тръгне детето ", изясни Веселин Георгиев от клуба Делтапарапланеризъм, Перник.

Полицията ревизира всеки сантиметър от гората.

" Още от през вчерашния ден сме присъединили сили, през днешния ден още повече сили - включихме техника, включихме терми в издирването, и Столична дирекция, и жандармерия са отделили сили като нашата задача главно е да претърсим регионите отвън града ", заяи служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

В претърсването се включиха и 10 експерти със специлно съоръжение.

" Термокамера за търсене и избавяне, където има канали и канализационни или шахти, където може това дете да е паднало, с цел да можем да проверим с камерата. Тя е със тон и с диалект. Имаме обемиста 2-километрова термокамера. Имаме дрон с термокамера и със тон, с който ще обходим. В пресечени местности ще работи нашия алпийски отряд ", сподели Красимир Димитров - шеф на дирекция „ Аварийна помощ и предварителна защита ” към Столичната община.

По случая е формирано и досъдебно произвеждане.

" За похищение на детето, само че ние все още не знаем дали то фактически е отвлечено или просто е изчезнало ", акцентира Сарафов.

На свечеряване резултат към момента няма.

" С придвижване на времето ще става все по-трудно. Много сигнали от жители, за жалост, те са подправени ", означи кметът на Перник Станислав Владимиров.

Издирването ще продължи с вяра, че Александър е добре и чака да бъде открит.

 

 

Източник БНТ
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР