Почина професор Божидар Димитров, предаде Фокус. Историкът си отиде на

...
Почина професор Божидар Димитров, предаде Фокус. Историкът си отиде на
Коментари Харесай

Почина проф. Божидар Димитров

Почина професор Божидар Димитров, съобщи Фокус.

Историкът си отиде на 72-годишна възраст.

Божидар Димитров е роден през 1945 година в Созопол и приключва междинното си обучение в Бургас, а по-късно История в Софийския университет Климент Охридски. През 70-те години на 20 век той изследва архивите на Ватикана, където попада на част от „ История на България “ на Петър Богдан Бакшев, написана през 1667 година Димитров я намира в архива на Борджиите.

Голяма част от академичната му кариера е обвързвана с Националния исторически музей. Той управлява институцията от 1994 до 1998 година, когато е уволнен. През 2001 година Димитров е възобновен на този пост и управлява НИМ до 2017 година

Освен като академик Димитров бе прочут и като политик. Той е член на Българска комунистическа партия от 70-те години, а по-късно и на Българска социалистическа партия. Той напусна партията през 2009 година, когато разгласи, че поддържа ГЕРБ. Димитро заемаше поста в първото държавно управление на Бойко Борисов министър с сектор българите в чужбина. Историкът неотдавна сътвори и своя политическа фомация "Кан Кубрат "

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР