Почина първият български манекен Сашо Йорданов, съобщи проф. Любомир Стойков

...
Почина първият български манекен Сашо Йорданов, съобщи проф. Любомир Стойков
Коментари Харесай

Скръбна вест! Отиде си първият български манекен

Почина първият български манекен Сашо Йорданов, заяви проф. Любомир Стойков във фейсбук:

"Вчера ми звънна телефона и на екрана се изписа името на Сашо Йорданов – мой остарял другар, обвързван с българската мода от десетилетия. Но вместо неговия присъщ тембър, чух тъжния глас на брачната половинка му Анелия, която ми заяви, че той е умрял на 19 ноември на 84-годишна възраст. Много, доста тъпо.

Отиде си един добър човек, с необятно сърце и дългогодишна лоялност към стила и естетиката. Кой е Сашо Йорданов? Той е първият български професионален мъж-манекен, музикант, играч по плуване – на млади години.

Работи като манекен (днес по-често споделяме - модел) в интервала 1956 - 1963 година. Показвал е българска мода на доста ревюта и във фотосесии за списанията "Лада ", "Божур " и разнообразни рекламни каталози. Снимал е и за Студио "Екран " и за Българската телевизия.Участвал е в изяви на Дома за модели, Индустриалимпорт и ЦНСМ.

Работил е в отдел "Маркетинг и реклама " на фешън къща "Рила жанр ", бил е шеф на Агенция „ Визаж “ и други През 50-те години на предишния век свири в джаз-клуба на ЦУМ дружно с Людмил Георгиев, Морис Аладжем, с Емануил Манолов - Бадема. Там го виждат и го канят да взе участие за пръв път в фешън ревю.

По време на наши диалози – другарски и професионални, доста скъпи мисли на Сашо Йорданов са се запечатали в душата и сърцето ми. Ето две от тях:

"Модата е изкуство. Чисто изкуство. Всеки не може да се занимава с мода. Трябва да го имаш вътре в душата си. И да го пренесеш върху дрехата ".

"Мисията на манекена? Когато аз показвах облеклата в никакъв случай не съм търсил персонална изява. Правил съм всичко, с цел да покажа главно линията, да посочи да вземем за пример ръкава и така нататък Всичко, което ми е предписание усещане - хубаво или неприятно, съм го споделял с дизайнера ".

Бог да те елементарни, Сашо! Царство ти небесно...Нека да бъде светла паметта ти!

Академията за мода изрича най-дълбоки съболезнования на фамилията и околните на Сашо Йорданов. "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР