Почина парапланеристът, който се удари в метеорологичната станция на връх

...
Почина парапланеристът, който се удари в метеорологичната станция на връх
Коментари Харесай

Почина парапланеристът, който се блъсна в метеорологичната станция на Мусала

Почина парапланеристът, който се удари в метеорологичната станция на връх Мусала, заяви NOVA.

Инцидентът стана през днешния ден по обед. Първи към върха потеглят спасителите от Боровец. Изпратени са били 10 души. Те получили позвъняване от централата в София за случая. Спасителите в Боровец незабавно се свързват със служителя в метеорологичната станция.

„ Той е видял, че индивидът е връхлетял в метеорологичната станция. Счупил е стъклото и съвсем е влезнал вътре. На място е имало доктор. Веднага са реагирали за първа помощ. Ударът е бил тежък ”, изясни Ангел Керкелев от Спасителната работа в Боровец.

Преди да стигнат до мястото обаче е получено позволение за интервенция на хеликоптер и мъжът е взет с него. Военен хеликоптер от Крумово го транспортирал до пловдивската болница „ Св. Георги ”. В 16:25 ч. пациентът е бил стихотворец от профилиран медицински екип, оповестиха от МО. За страдание лекарите не са съумели да се преборят за живота му.

„ Военните реагираха доста бързо, съответно, намесиха се както би трябвало. Щеше да ни отнеме много време, нас ни лиши от кабинката до горе 3 часа, на връщане несъмнено още 4-5 до кабинката и до долу ”, сподели Ангел Керкелев.

От Спасителната работа обясниха, че случаите с парапланеристи в планината не са редки.

„ По 1-2 на година има. Най-често се закачат по дърветата. Имахме случай с един задграничен парапланерист, който кацна на хижа „ Чакър ”. Приземи се върху комина и то неприятно, само че го транспортирахме с джип и всичко беше обикновено ”, сподели Керкелев.

Парапланеристите постоянно употребяват Мусала за своите полети. Според осведомени обаче доста деликатно би трябвало да се преценят атмосферните условия, тъй като рисковете на сходна височина са доста огромни.

Починалият е един от най-хубавите парапланеристи в България и е печелил няколко надпревари. Най-вероятно е изхвърчал дружно с група парапланеристи от Маркуджик.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР