Почина легендарният чилийски радиожурналист Гийермо Равест Почина журналистът, излъчил и

...
Почина легендарният чилийски радиожурналист Гийермо Равест Почина журналистът, излъчил и
Коментари Харесай

Почина легендарният чилийски радиожурналист Гийермо Равест

Почина именитият чилийски радиожурналист Гийермо Равест Почина журналистът, излъчил и записал последните думи на чилийския президент Салвадор Алиенде по време на кървавия прелом против него, осъществен от военна хунта, отпред с военачалник Аугусто Пиночет . На 91 години си отиде именитият чилийски радиожурналист Гийермо Равест. Той освен провежда директното предаване на речта на Алиенде от подложения на бомбардировка президентски замък, само че и популяризира трагичното историческо удостоверение на аудиокасети.
 
Guillermo Ravest, nos deja un gran periodista que grabó el último discurso de Salvador Allende por Radio Magallanes el día del golpe, tuve el agrado de trabajar con él en Fortín Mapocho en los años oscuros de la dictadura.
— CARLOS URREA TORRES (@CARLOURREA)
Утрото на 11 септември 1973 година в Чили е обагрено в кръв. Превратът против държавното управление на първия демократично определен марксистки водач в Латинска Америка Салвадор Алиенде стартира в ранни зори с протест на военноморските сили. Пучът е осъществен с дейното присъединяване на Централно разузнавателно управление на САЩ. През 60-те години на предишния век Чили е демократична страна, без значение че в огромна част от прилежащите страни господстват диктатури. След кубинската революцията обаче Съединени американски щати стартират да се намесват в латиноамериканската политика. Разсекретени документи демонстрират, че сред 1962 и 64 година, още преди Алиенде да бъде определен за президент, Централно разузнавателно управление на САЩ дава 3 милиона $ за агитация против него.
 
След като схваща за пуча, президентът неотложно се насочва към кабинета си в президентския замък. От там Алиенде прави пет радиообръщения към жителите. Извършителите на преврата обаче дават старт на „ Операция тишина “ – бомбардират предавателите и атакуват левите радиостанции.
 
4 de septiembre de 1970: Salvador Allende despunta un nuevo amanecer de justicia social para el pueblo chileno.

“Nosotros vamos a hacer una democracia auténtica, porque va a participar el pueblo y no una minoría.

Más en link de facebook:
— Biblioteca Virtual Salvador Allende Gossens (@BibliotecaSAG)
Над двореца кръжат бойни самолети. Президентът се обажда в „ Мегаянес “, последната функционираща радиостанция, останала по знамение невредима. Обаждането е признато от Гийермо Равест . „ Това евентуално е последната опция да се обърна към вас ”, декларира Алиенде, когато стартира директното лъчение: „ Въздушните сили към този момент бомбардираха предавателите на радио „ Порталес ” и радио „ Корпорасион ”.
 
„ В думите ми няма мъка, само че има отчаяние и дано те бъдат морално наказване, за тези, които предадоха дадената клетва… бойци на Чили, титулярни командващи войските, адмирал Мерино, който самичък се създаде за подобен, плюс господин Мендоса, раболепния военачалник, който едвам през вчерашния ден демонстрираше своята честност и преданост към държавното управление – той също се самопровъзгласи за общоприет шеф на карабинерите.-->
 
Пред лицето на тези обстоятелства ми остава единствено да кажа на служащите: аз няма да се отдръпва! На този кръстопът на историята аз ще платя с живота си своята лоялност към народа. Убеден съм, че семенцето, посято от нас в достойното схващане на хиляди и хиляди чилийци, няма да може да бъде изцяло заличено “, споделя Алиенде.
 
Салвадор Алиенде отхвърля предлагането на военната хунта да се съобщи и да замине в чужбина. Той остава в двореца и с останалите с него бранители води неравномерен пердах и се самоубива, с цел да не бъде хванат жив.
 
В същото време Равест дружно с негов сътрудник и брачната половинка му Лихейа Баядарес, която също е публицист, развъждат записа с последната тирада на Алиенде на аудиокасети, а по-късно ги раздават на задгранични репортери. Гийермо Равест емигрира в Мексико, където написва три книги и преподава в университет. Отива си от този свят на 22 август. Словото на Алиенде, записано от него, става ентусиазъм за песни и филми и продължава да се слуша.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР